spot_img
spot_img

Командант „Азова” изведен из фабрике у оклопном возилу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Министарство одбране Русије саопштило је синоћ да је комбинат Азовстаљ у Маријупољу потпуно ослобођен и да је министар одбране Сергеј Шојгу о томе обавестио руског председника Владимира Путина, јавиле су агенције. У саопштењу се наводи да је Шојгу обавестио Путина о „потпуном ослобађању Маријупоља од украјинских милитаната”.

Денис Прокопенко “Редис” и Сергеј Волински “Волина” (Фото: Твитер)

Руске снаге преузеле су потпуну контролу над подземним објектима фабрике, преноси РИА Новости.

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков навео је да је од 16. маја 2.439 припадника пука „Азов” и других украјинских снага, који су били блокирани на територији фабрике Азовстаљ, положило оружје и предало се. Додао је да се последња група од 531 припадника украјинских снага предала јуче.

Министарство додаје да је командант „Азова” из разлога безбедности и да би била избегнута одмазда локалног становништва због, како је наведено, бројних злочина, изведен са територије фабрике у специјалном оклопном возилу.

„Украјинске снаге напредују у ослобађању регије Харков, али у Донбасу окупатори покушавају да изврше још већи притисак.” Овако је јуче украјински председник Володимир Зеленски почео видео-обраћање из Кијева, а потом додао да је Русија сравнила регион са земљом. Закључио је да је тамо пакао и да то није претеривање. Зеленски је нагласио да траје брутално и апсолутно бесмислено бомбардовање Северодоњецка, где само у једном дану има 12 убијених и на десетине рањених.

„Све ово нема и не може имати никакво војно објашњење. Ово је смишљен и злочиначки покушај да се убије што више Украјинаца, уништи што више кућа, објеката и предузећа”, оптужио је Зеленски Русију, коју сматра за терористичку државу и тражи да је тако окарактерише и међународна заједница. Украјина саопштава и да су руске снаге покренуле контранападе око Харкова и да је од 24. фебруара убијено 28.700 војника, као и да је у гранатирању источног региона Луганск јуче убијено 13 цивила. Регионални гувернер Сергеј Гајдај објавио је фотографије масовног уништења у граду Рубижњу упоређујући га с Мариупољом. Рекао је да је Рубижње потпуно уништен и да се гробља цивила налазе у двориштима.

А руски министар одбране Сергеј Шојгу каже да руска војска с јединицама народне милиције ДНР и ЛНР проширује контролу над територијом Донбаса и да је ослобађање Луганска при крају. Шојгу је упозорио да у зони одговорности у западном војном округу, мислећи на процес приступања Финске и Шведске НАТО-у, расте напетост и да Русија предузима интензивне мере да се томе супротстави. Навео је да САД и НАТО повећавају размере оперативне и борбене припреме у близини руских граница и да у серији војних вежби учествује више од 40.000 војника, због чега ће до краја године у западном војном округу бити формирано 12 нових војних јединица и одреда.

Шојгу каже и да се предало скоро 2.000 украјинских војника из „Азовстаља”. Шест аутобуса са заробљеницима стигло је у ноћи између четвртка и петка у бившу кажњеничку колонију у граду Оленивки поред главног града сепаратистичке народне републике Доњецк, која сада обухвата и Мариупољ. Тас преноси да је шеф ДНР Денис Пушилин рекао: „Нека се предају, нека живе, нека се поштено суоче с оптужбама за све своје злочине”.

Да су цивили и тешко рањени борци евакуисани потврдио је у видео-обраћању и командант пука „Азов”, који се и даље налази у „Азовстаљу”. Свјатослав Паламар додао је да он и остали команданти остају и да је у току специјална операција чије детаље неће да открива.

А након што је су признале велики пораз у Мариупољу, власти у Кијеву су упозориле да Москва планира лажни референдум о независности у Херсону, али и у другим местима. Тим поводом Володимир Салдо, гувернер Херсона кога је поставила Русија, јуче је на „Телеграму” објавио да ће тај регион бити Херсонска регија Руске Федерације. Салдо је навео да ће овај град ускоро бити потпуно интегрисан у Русију, а потом је његов заменик појаснио да ће грађани моћи да поднесу захтев за руско држављанство чим се стабилизује ситуација, што ће се, по њиховим проценама, десити у наредних неколико седмица.

Међутим, за Кијев нема стабилизације, али ни компромиса с Москвом, јер, кажу, једина опција за помирење лежи у капитулацији Русије, повлачењу трупа и разговору о одштети. Док украјинске власти говоре о капитулацији Русије, а НАТО о томе да се ситуација на терену променила у корист Украјине, „Њујорк тајмс” говори о ратним злочинима. Лист извештава да је Буча прошла кроз пакао, откривајући нове видео-доказе за које наводи да повезују руске војнике с погубљењем осам заробљеника 4. марта. Сведочења и видео-снимци до којих је дошао амерички лист наводно показују како су руски падобранци погубили украјинске мушкарце. Наиме, док су се руске снаге повлачиле из региона око Кијева појавиле су се фотографије тела мртвих цивила на улицама. У Бучи, предграђу главног града, пронађени су убијени мештани везаних руку, што је подстакло позиве да се против Русије покрене тужба за ратне злочине. Москва је у неколико наврата демантовала ове оптужбе.

Дума подиже старосну границу за склапање уговора с војском

Доњи дом руског парламента размотриће могућност да Русима старијим од 40 година и странцима старијим од 30 година дозволи да потпишу уговор с њеном војском, саопштено је јуче на сајту Државне думе.

„За употребу и руковање високопрецизним наоружањем и војном опремом потребни су високостручни људи, а искуство показује да они то постају између своје 40. и 45. године”, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Раније су само Руси од 18 до 40 година и странци од 18 до 30 година могли да склопе први уговор с руском војском. Дума је саопштила да ће планирана иницијатива олакшати и запошљавање цивилних медицинара, инжењера и специјалиста за војне операције и комуникације, наводи британска агенција.

Путин: Број сајбер напада на Русију у порасту

Председник Русије Владимир Путин изјавио је јуче да се број сајбер напада страних државних структура на Русију вишеструко повећао и да Русија мора да појача своју сајбер одбрану смањењем употребе страног софтвера и хардвера. Врше се циљани покушаји да се онеспособе интернет ресурси критичне информационе инфраструктуре Русије, казао је Путин и навео да су на мети били медији и финансијске институције.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img