spot_img
spot_img

Земан се извинио због бомбардовања СРЈ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Од овог тренутка српски народ ће доживљавати чешки народ не само као пријатељски, већ као братски народ, истакао је данас председник Србије Александар Вучић у Прагу, после извињења које је јавно српском народу упутио председник Чешке Милоша Земана због учешће у бомбардовању некадашње СРЈ.

НАТО бомбардовање била је грешка, било је то горе од злочина и ја бих замолио српски народ да нам опрости, рекао је данас председник Чешке Милош Земан после састанка са српским председником Алекснадром Вучићем у Прагу.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре пренео да је са Вучићем разговарао о традиционалном чешко-српском пријатељству и подсетио на 1938. годину, када су Чешку како је рекао, изневерили западни савезници, и на 1968. годину, када су их изневерили источни савеници.

„Српски народ у оба случаја изразио је своју подршку. Ми смо му се захвалили бомбардовањем. Зато се овом приликом у своје име извињавам за бомбардовање тадашње Југославије”, поручио је Земан, јавља Танјуг.

Он је рекао да га је све време то мучило, наводећи да је Чешка у време када се о томе одлучивало била тек неколико недеља у НАТО.

„Тражили смо сагласност и очајно тражили бар једну земљу да буде против, али остали смо сами. Ипак је то био недостатак храбрости”, рекао је Земан и затражио опроштај наводећи да се овим решио и своје дугогодишње трауме, јер, како је казао, кајање ослобађа.

Он је цитирао стару латинску изреку „рекох и спасох своју душу”.

Земан је рекао да је са Вучићем разговарао и о успешном развоју економске сарадње, наводећи да је у рукама имао три странице чешких фирми које успешно улажу у Србију.

Земан је додао да су разговарали и о ставовима две земље у погледу међународних односа, а посебно је истакао способност Србије да успоставља пријатељске или коректне односе са свим значајним земљама.

Земан је позитивно оценио и брзо напредовање вакцинције у Србији, што је, како је рекао, везано и за то што Србија има вакцине из више земаља.

„Високо ценим ову посету, и радо се сећам своје посете у Београду и надам се да ћу пред сам крај мандата још једном погледати тај град”, рекао је Земан.

Земан и Вучић одржали су претходно састанак у четири ока, након свечаног дочека уз војне почасти и церемоније размене државних одликовања између два председника.

Председник Земан је због лошег здравствног стања био у инвалидским колицима, али је смогао снаге да устане и поздрави Вучића, чиме је додатно изразио свој поштовање и пријатељство.

Вучић: Срби ће од данас Чехе сматрати братским народом

ПРАГ – Од овог тренутка српски народ ће доживљавати чешки народ не само као пријатељски, већ као братски народ, истакао је данас председник Србије Александар Вучић у Прагу, после извињења које је јавно српском народу упутио председник Чешке Милоша Земана због учешће у бомбардовању некадашње СРЈ.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да ће Србија и Срби вечно бити захвални на томе, јер то што је данас изговорио председник Земан око бомбардовања нико други није рекао.

„Та захвалност неће престати ни њему лично, ни братском чешком народу”, подвукао је он, јавља Танјуг.

Вучић је казао да зна да у данашње време није нарочито популарно говорити о традиционалном и искреном пријатељству.

„Живимо сувише брзе животе и људи траже конкретна решења. Оно што сам данас доживео у Прагу и гостпримство које је Србија могла да види, које је од стране Земана приређено мени у име Србије, ме је дубоко дирнуло”, нагласио је он.

Истакао је да је Земан храбар човек, који је другачији и не додворава се никоме, који ужива огроман углед у Кини и многим азијским, афричким и латиноамеричким земљама.

Додао је да се питао шта ми можемо да урадимо да уживамо исти углед.

Захвалио се Земану и на дивним речима које је посветио Србији.

 

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img