Velelepni mozaik u Hramu Svetog Save sada vidljiv u punoj ljepoti

Mozaik Hrama Svetog Save, površine oko 15.000 kvadratnih metara je završen, a od sutra počinje uređenje poda, čime će biti kompletirani radovi na najvećem pravoslavnom hramu na Balkanu, kaže vladika Stefan, starešina Hrama u kome su juče skinute skele i završeni poslednji detalji na velelepnom mozaiku

On je za Tanjug rekao da je za manje od četiri godine završen kompletan mozaik, što je kako kaže, jedinstveno u pravoslavlju i uporedio sa crkvom Aja Sofijom, čiji je mozaik rađen skoro šest vekova.

„Ruska akademija nauka na čelu sa njihovim glavnim umetnikom Muhinom, završili su za nepune četiri godine kompletan mozaik i to je nešto što je bilo glavno iskušenje”, rekao je vladika Stefan.

Kaže da se u Hramu trenutno završava ikonostas, na čijem će vrhu biti uskoro postavljena Ikona Svete Trojice, te da se od sutra počinje sa uređenjem poda, koji nije rađen zbog skele postavljene tokom radova na mozaiku.

„To je još u planu da se završi i u ovoj godini ćemo kompletirati sve radove u Hramu Svetog Save”, ističe vladika.

Mozaik je težak više od 320 tona i sadrži više od 50 miliona komadića, kaže vladika i ističe da je na njemu radilo 300 umetnika mozaičara, a uključujući i one koji su ga lepili, dovlačili… ukupno 600.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov 29. oktobra će obići Hram, a vladika Stefan kaže da je on cenjen u našem narodu i da će biti rado dočekan gost.

Rusi su izabrali najbolji tim mozaičara, koji je uspeo da posao uradi kvalitetno u svakom smislu, umetničkom i građevinskom, navodi vladika.

„Kažu da je ovo nešto slično kao što je Aja Sofija, ali imamo nekakve informacije da je ovo značajniji rad od mozaika rađenog u Aja Sofiji. Umetnik Muhin je sa originala preslikao lik Bogorodice i u samom oltaru imamo verniji prikazan lik Bogorodice nego onaj što je u Aja Sofiji,” navodi vladika Stefan.

Vladika je izrazio uverenje da će posetioci imati šta da vide u Hramu.

 

 

 

(tanjug)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime