U Hrvatskoj od danas druga faza popuštanja mjera

Hrvatska od danas ulazi u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje zdravstvenog sistema i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera.

Vladinim planom za pokretanje privrednih i drugih djelatnosti u okolnostima epidemije virusa korona predviđeno je da se u drugoj fazi postupno normalizuje rad javnog zdravstvenog sistema, kao i privatnog zdravstvenog sistema, ali uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

U sklopu postupnog reaktiviranja zdravstvenog sistema, koji je zbog pandemije virusa korona bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata, ponovno će se pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovice ožujka.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će liste čekanja biti ažurirane, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima.

Pojačaće se koordinacija s ljekarima primarne zaštite kako bi se predoperativna priprema pacijenata obavila tako da vrijeme boravka u bolnicama bude što kraće .

Takođe će se osnažiti usluge kroz dnevne bolnice i jednodnevne hirurgije te organizovati poliklinički rad kroz naručivanje pacijenata u tačno određeno vrijeme, kako bi se smanjilo vrijeme provedeno u čekaonicama.

Radiće se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a po potrebi i vikendom, najavljuje ministar.

U drugom koraku popuštanja mjera usmjerenih na suzbijanje i sprečavanje širenja zaraze, koje su bile donesene sredinom marta, omogućiće se rad i djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, poput frizera, kozmetičara, brijača i pedikera.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) uoči druge faze relaksacije donio je preporuke usmjerene na sprečavanje i suzbijanje epidemije kojima se detaljno uređuje rad frizerskih i kozmetičkih salona, brijačnica, kao i salona koji se bave tetoviranjem, manikurom i pedikurom.

Direktor HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je da su u uslužne djelatnosti s bliskim kontaktom, koje se otvaraju, uključili i salone za masažu i usluge fizioterapije izvan bolnica, za koje je zabrana rada trebala vrijediti još sedam dana.

U preporukama za organizaciju rada frizerskih salona i brijačnica preporučuje se isticanje vidljivih obavještenja za sve radnike i klijente, postavljanje dozatora s dezinficijensima i raspoređivanje sjedećih mjesta u čekaonicama tako da zadovoljavaju mjere fizičke udaljenosti za klijente koji ne mogu čekati izvan prostora salona, dok ostali svoj red čekaju vani.

Preporučuje im se i postavljanje zaštitne pregrade u dijelovima salona gdje se plaćaju usluge te je potrebno osigurati minimalni međusobni razmak od 1,5 metra između svih osoba koje se nalaze uz prostoru, izuzev klijenta i radnika za vrijeme pružanja usluge.

HZJZ je prošlog vikenda donio i precizne preporuke za vjerske obrede, koji su omogućeni od 2. maja, a kojima se ističe potreba da trajanje vjerskih okupljanja bude skraćeno, da se osigura fizičko distanciranje učesnika i pojačana higijena osoba i prostora.

Prva faza popuštanja mjera krenula je prošlog ponedjeljka kad je omogućen rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara. Od tada su ponovno pokrenute gradske i prigradske i brzobrodske linije, a otvorene su i biblioteke, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare.

U trećoj fazi popuštanja mjera, koja bi trebala krenuti od 11. maja, omogućava se okupljanje do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti te rad trgovačkih centara, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, prenosi Hina.

Omogućava se i rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Studenti pak mogu na laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te na praksu u malim grupama.

Predviđeno je i uvođenje međužupanijskih prevoznih linija i linija domaćeg vazdušnog prevoza te otvaranje ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama. Ugostiteljski objekti u smještajnim kapacitetima bili bi otvoreni samo za korisnike usluga smještaja, otvorili bi se nacionalni parkovi i parkovi prirode i proširile mogućnosti za izdavanje e-propusnica.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime