spot_img
spot_img

Србину затвор због објаве „Тајмове“ слике Драже Михаиловића

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Хрватске власти осудиле су на 15 дана затвора Србина, који живи у САД, зато што је на свом Фејсбук налогу објавио насловну страну угледног америчког магазина “Тајм” из 1942. године са ликом Драже Михаиловића, саопштио је Документационо-информациони центар “Веритас”.

“Веритас” наводи да су прије неколико дана скоро сви медији у Хрватској објавили као ударну вијест да је полиција у Книну спровела криминалистичку истрагу против 55-годишњег мушкарца са пребивалиштем у САД због кршења јавног реда и мира.

Медији су, не наводећи идентитет ухапшеног мушкарца, јавили да је утврђено да је он током августа 2019. и јула 2021. године на свом отвореном профилу на друштвеним мрежама, из мржње објављивао садржаје који вријеђају националне осјећаје грађана Републике Хрватске, па му је суд у Шибенику одредио притвор од 15 дана.

“Окривљени се зове Србољуб Попратњак, а његов кримен је што је објавио слику Драже Михаиловића, и то ону из магазина Тајм, из чега би се могло закључити да су им и Американци повредили национална осјећања”, наводи “Веритас” позивајући се на информације које су му послали из Чикага рођаци и пријатељи окривљеног Србина.

Друга објављена слика је из Четничког Дома из Индијане, близу Чикага и, како истичу из Чикага, “та организација и Четнички Дом легални су у САД-у и, чак штавише, америчка влада их сматра за савезнике из Другог свјетског рата”.

“У позадини те слике је Дражин портрет на зиду. Успут, човјек се зове и Србољуб, па би и његово име исто могло да вријеђа националан осјећања Хрвата”, наводе из “Веритаса”.

Како се истиче, Попратњак на Фејсбуку није ни директно ни индиректно спомињао нити вријеђао Хрвате, ниједном реченицом, што се може видјети и из његовог профила.

Напомињући да је то већ друга слична казна над Србима поријеклом из Крајине, “Веритас” је оцијенио да је хрватска власт “нашла ефикасан начин заштите од евентуалног повратка млађих генерација крајишких Срба на прадједовска огњишта”.

“Овдје у Чикагу се и бивша предсједница Хрватске Колинда сликала испод Павелићеве слике – то не вређа национална осјећања Срба, Јевреја и Рома? И не само она већ и бројни хрватски министри, па и премијери приликом посјете Америц!”, наводи се у мејлу из Чикага.

Наомиње се и да је породица Попратњак сваке године из Америке одлазила у родни крај и да до сада никада нису имали порблема, “што значи да Срби из Крајине, када одлазе тамо, увјек могу да очекују слична изненађења”.

“Веритас” истиче да је пресуду Попратњаку донијела судија Прекршајног суда у Шибенику Мирјана Беламарић, на, како су рекли Срби повратници у том крају “изненађење и книнских полицајаца, који су га хапсили и криминалистички истраживали”.

Иста судија је и током 2017. године за исти прекршај осудила и Србина Младена Лошића /46/ родом из Оћестова код Книна, који је из Србије, гдје живи као избјеглица од августа 1995. године, дошао да обиђе родни крај.

Његов “гријех” је био што је на свом профилу на Фејсбуку објавио три фотографије, једну на којој се налази са још око 30-40 особа са заставом четничког Равногорског покрета, другу на којој је четнички војвода поп Ђујић и трећу на којој је српски кошаркаш Радуљица са четничком шубаром на глави и кокардом са “ћириличним натписом” – “Врати се војводо на Динару поново”, за који је добио 16 дана затвора.

Неупућени у збивања у Хрватској, наводи “Веритас” на основу поменутих пресуда могли би извући закључак да се хрватско друштво жестоко обрачунава са свим покушајима релативизације и ревитализације неких тоталитаристичких режима и система из прошлих времена, посебно Другог свјетског рата.

“Веритас” напомиње да упућенији знају да то није тако, те да су, између осталог друштвене мреже преплављене фотографијама усташког поглавника Анте Павелића и осталих усташких злочинаца, док су Србољубовом родном Книну десетак дана прије његовог хапшења марширали “црнокошуљаши” у присуству цијелог државног руководства.

“Да ли је неко хапшен и одговарао за таква /не/дјела? Ако и јесте, колико нам је познато, нико није добио затворску казну. Изгледа да је хрватска власт преко случајева Попратњак и Лошић нашла ефикасан начин заштите од евентуалног повратка млађих генерација крајишких Срба на прадједовска огњишта”, закључује “Веритас”.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img