Срамотне поруке из Сплита: Усташка Црна легија је највреднија хрватска постројба - nula49.com
spot_img
spot_img

Срамотне поруке из Сплита: Усташка Црна легија је највреднија хрватска постројба

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Сплиту је у недељу обиљежна 31. годишњица оснивања IX бојне ХОС-а Рафаел Витез Бобан. Формално обиљежавање годишњице јединице која је основана на исти дан као и фашистичка творевина Независна Држава Хрватска претворила се у величање НДХ.

На обиљежавању годишнице оснивања јединице која је носила назив по усташком заповједнику Рафаелу Бобану говорници су били ратни заповједник ове јединице Марко Скејо, предсједник Скупштине Сплитско-далматинске жупаније Мате Шимундић, бивши генерал ХОС-а и саборски заступник Домовинског покрета Анте Пркачин те Матко Раос као изасланик потпредсједника владе и министра бранитеља Томе Медведа, преноси Индеx.

Раос који се појавио као изасланик потпредсједник владе је изјавио да без 10.4.1941. (дана оснивања Независне Државе Хрватске) не би било ни данашње Хрватске.

Иначе ова изјава Матка Раоса је у директној колизији са Уставом Републике Хрватске у чијим изворишним основама пише да се успостава државне суверености у Другом свјетском рату налази у одлукама Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења Хрватске, а насупрот проглашењу Незавинсе Државе.

Марко Скејо је величао поздрав “за дом спремни” за који је рекао да није израз мржње него љубави према дому и хрватском народу.

Најскандалознији говор је одржао Анте Пркачин, заступник Домовинског покрета у Сабору Хрватске. Пркачин је посебно похвалио озлоглашену усташку јединицу Црну легију.

“Кроз повијест најврједнија хрватска постројба је усташка Црна легија. Партизани су имали неке друге. Домобрани кажу да је најбоља 42. домобранска Вражја дивизија. Међутим, рекоше Анте Пркачин је националист јер је рекао да је Црна легија најбоља постројба. Ја сам националист. Ја сам поносан и на јунаштво 9. Далматинске партизанске бригаде с чијом се идејом ни најмање не слажем. Ја као хрватски националист, мени је срце велико,” испричао је Пркачин повезујући у упоређујући непоредиво.

Скупу се обратио и Шимундић који је хвалио то да су ХОСовци били за дом спремни и да су то и данас.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img