Службеник ЦИА евакуисан из Србије, сумња се на напад „усмереном енергијом“ - nula49.com
spot_img
spot_img

Службеник ЦИА евакуисан из Србије, сумња се на напад „усмереном енергијом“

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Централна обавештајна агенција (ЦИА) евакуисала је недавно једног обавештајца из Србије који је претрпео озбиљне повреде које су идентичне неуролошком нападу, познатијем као “Хавана синдром”, тврде неименовани амерички званичници.

Инцидент, који није претходно пријављен, само је један у низу напада за које амерички званичници кажу да добијају на учесталости, пише Вол стрит џорнал (WSJ).

Америчке дипломате и шпијуни све су више изложени нападима “непознатих нападача” уз помоћ технологије која, како претпостављају званичници и научници, користи неку врсту “усмерене енергије”.

Последњи у низу напада, пре Србије, одиграли су се у Индији и Вијетнаму, тврде званичници Стејт Депатмента.

“У последњих 60 до 90 дана било је више напада који су нам пријављени, како на тлу Сједињених Држава тако и у иностранству”, рекао је доктор Џејмс Ђордано, професор неурологије на Универзитету Џорџтаун, који саветује Владу САД-а поводом неуролошких напада.

“Пријаве у вези напада су валидне а резултат напада су верификоване здравствене индиције”, каже он.

Напади, чије последице могу бити вртоглавица, губитак памћења али и други здравствени проблеми, изазвали су фрустрацију код америчке Владе због опадања морала службеника на терену, а посебно код Стејт Департмента и ЦИА, чији су упосленици погођени нападима.

Неки од каријерних дипломата али и шпијуна, невољно пристају да преузму дужност ван Сједињених Држава, наводи извор WSJ-а.

“Упалила су се црвена светла (за опасност). Ово је криза када су у питању службеници Сједињених Држава,” рекао је Марк Полимеропоулос, ветеран ЦИА који се пензионисао 2019. управо због “Хавана синдрома” који је добио 2017. године након посете Москви.

Аминистрација Председника Бајдена ставила је на врх листе приоритета потрагу за извором напада, наводи извор WSJ.

Портпароли Стејт Департмента и ЦИА изјавили су да су случајеви забрињавајући. Међутим, одбили су да коментаришу случај у Србији и остале нападе.

“Сваку од пријава напада третирамо екстремно озбиљно и старамо се да службеници који су нападнути добију сву неопходну негу и подршку,” рекао је портпарол Стејт Департмента.

Портпарол ЦИА изјавио је да агенција чини све што је у њеној моћи како би заштитила своје особље.

Директор ЦИА Вилијам Бернс изјавио је да је организација на чијем је челу утростручила медицинско особље које пружа негу погођеним агентима и службеницима.

Он је летос поставио ветерана ЦИА, који је радио на проналажењу Осаме Бин Ладена, на чело радне групе која тражи узрок инцидената.

Да су у питању озбиљни напади који задају проблеме ЦИА говори и податак да је ова обавештајна агенција морала недавно да повуче шефа одсека из Беча где се одиграо велики број напада.

Да нападима нису изложени само нижи службеници ЦИА и Стејт Департмента говори и податак да је током пута Бернса у Индији један од његових ближих сарадника затражио медицинску помоћ због симптома који су налик “Хавана синдрому”.

Чак је и потпредседница САД Камала Харис привремено одложила пут у Вијетнам након што је њен кабинет обавестио Стејт Департмент о “потенцијалним инцидентним здравстеним аномалијама”, што је формални назив америчке власти када је “Хавана Синдром” у питању.

Необјашњиве здравствене проблеме, познате као “Хавана синдром”, први пут су искусили службеници Стејт Департмента и ЦИА на Куби, крајем 2016. године.

Симптоми укључују вртоглавицу, замор, главобољу, анксиозност, когнитивну дисфункцију и губитак памћења.

Од тада, напади су пријављени у Кини, Колумбији, Аустрији, Немачкој, Вијетнаму, Индији и сада Србији.

Према подацима са којима барата Америчка администрација, до сада је погођено око 200 владиних службеника.

Надлежни додају да није у питању коначна бројка нападнутих јер код неких није могуће утврдити да ли је у питању “Хавана синдром” или нешто друго.

 

 

 

 

(n1)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img