Slovenija: Na posao samo vakcinisani službenici, bez obzira na Ustavni sud

Slovenački državni službenici od petka mogu da dođu na posao samo ako su vakcinisani protiv korona virusa, a nadležni ministar u vladi Janeza Janše tvrdi danas da će ta mjera opstati, čak i ako bi je možda osporio Ustavni sud.

“Istrajaćemo u tome, a ako Ustavni sud privremeno obustavi sprovođenje vladine odluke, potrebno je da se traži drugi način da se postigne cilj,” kazao je za slovenačku televiziju ministar javne uprave Boštjan Koritnik, prenosi Hina.

Više sindikata, među njima su i oni koji zastupaju pripadnike vojske i policije, tražili su od Ustavnog suda da se proveri ustavnost odluke da javni službenici koji se nisu vakcinisali, moraju do prvog oktobra da prime prvu dozu vakcine, a onda u roku od mesec dana i drugu, ukoliko misle da ostanu na svojim radnim mjestima.

Sudije Ustavnog suda, kako navodi Hina, u četvrtak će odlučivati o mogućnosti da se vladina mjera privremeno obustavi. Koritnik smatra da su prigovori kako je vladin akt protivustavan ili diskriminišući, neopravdan, te da se ne radi o “prinudnom” vakcinisanju, kako to njegovi kritičari tvrde.

“Pri toj odluci nismo nastupili kao vlast nego kao odgovoran poslodavac,” kazao je ministar javne uprave i dodao da je poslodavac po zakonu o radu dužan da osigura sigurne uslove rada na radnom mjestu, a koji mogu da ugroze oni koji odbijaju da se vakcinišu, a nisu preležali korona virus.

U krajnjoj situaciji, kako se navodi, odbijanje vakcinacije moglo bi da dovede do disciplinskog postupka i gubitka posla, što se nedavno već dogodilo učiteljici iz Maribora koja je odbijala da se vakciniše, testira i da nosi masku u razredu.

“Slično kao što i radnik na gradilištu, koji odbija da nosi kacigu, može opravdano da dobije otkaz”, istakao je ministar javne uprave Koritnik.

 

 

 

(tanjug)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime