spot_img
spot_img

Simbol stradanja djece u agresiji na SRJ: Na današnji dan je NATO ubio trogodišnju Milicu Rakić

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Trogodišnja Milica Rakić, koju su NATO bombarderi ubili kasetnom municijom na današnji dan prije 25 godina u njenom porodičnom domu u Batajnici u predgrađu Beograda, postala je simbol stradanja sve djece u NATO agresiji na SR Jugoslaviju.

Malena Milica je ubijena fragmentima bombe dok se nalazila u kupatilu na drugom spratu porodične kuće koja je udaljena oko kilometar od nekadašnjeg aerodroma Batajnica.

Smrt je djevojčicu zatekla na dječijoj noši, a u tom napadu je ranjeno još pet civila.

Njen otac Žarko, porijeklom iz Bosanskog Petrovca, svjedočio je da je scena udara bila stravična i da je kupatilo iz kog je na rukama iznio krvavu kćer bilo puno gelera.

Prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi od ranije je pokrenuta inicijativa da kanonizuje malu Milicu, a njen lik se već nalazi na freskama u mnogim srpskim svetinjama.

U manastiru Tvrdoš kod Trebinja, u Republici Srpskoj je 2004. godine rađena freska Milice Rakić, na kojoj se nalazi opis nje kao novomučenice, kao i u manastirskoj crkvi manastira Tresije na Kosmaju i u Manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Beogradu.

U beogradskom Tašmajdanskom parku 2000. godine podignut je spomenik posvećen djeci ubijenoj u bombardovanju NATO-a.

Na mermernom bloku, čije čelo zauzima bronzana statua male Milice Rakić, na srpskom i engleskom jeziku uklesana je poruka: “Bili smo samo deca”.

Malenu Milicu Rakić, koja je rođena 9. januara 1996. godine, kroz stihove od nezaborava oteo je Dobrica Erić pjesmom “Čiko ja tebe gledam sa neba” u kojoj svojim ubicama poručuje: “Da ti kažem još samo ovo. Pa idi i zaboravi me. Mama će da me rodi ponovo. I daće mi još lepše ime!”.

Prema zvaničnim podacima, tokom bombardovanja SR Jugoslavije ubijeno je 79 djece, međutim pretpostavlja se da je živote izgubilo njih najmanje 130.

Najmlađa Bojana Tošović imala je samo 11 mjeseci kada je poginula u zagrljaju svog oca.

NATO agresija na SR Jugoslaviju počela je 24. marta 1999. godine, a tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.

 

 

(srna)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img