spot_img
spot_img

Радоичић потврдио да је сам организовао акцију у Бањској

spot_img
spot_img
spot_img

Адвокат Милана Радоичића, бизнисмена и сада већ одлазећег потпредсједника Српске листе, Горан Петронијевић, казао је данас на конференцији за медије да је Радоичић прихватио одговорност за организовање оружаног сукоба код Бањске.

Адвокат је то прочитао из саопштења Милана Радоичића.

“Ја, Милан Радојичић, од оца Рајка, рођен у Републици Србији, због многоројних спекулација које су се појавиле, обавештавам да сам заједно са сународницима са севера Косова и Метохије дана 24. септембра дошао на север Косова и Метохије, у село Бањска. Разлог нашег враћања био је да охрабримо српски народ са тог подручја о пружању отпора терору ком је свакодневно изложен. Обавештавам све дежурне прогонитеље српског народа, од Куртија до многобројних иностраних помагача, да сам лично обавио све логистичке припреме за одбрану народа, а овај чин нема везе са мојим ранијим политичким ангажманом. О овоме нисам обавештавао никога ни власт Србије, нити сам од њих имао било какву помоћ јер смо већ тада имали различите ставове по питању отпора Куртијевом терору“, прочитао је адвокат из саопштења Милана Радоичића.

Адвокат је прочитао дио Радоичићеве изјаве у којој је он сам рекао да посноси неопозиву оставку на мјесто потпредсједника Српске листе.

Петронијевић није желио коментарише снимак који је раније објавио косовски министар полиције, у којем се наводно види да је Радоичић био присутан у Бањској.

Петронијевић је негирао да је Радоичић рањен и да се налази на лијечењу у Војно медицинској академији.

Он је додао да је његово мишљење да Радоичић нема разлога да даје изјаве надлежним органима Републике Србије, нити да има његове одговорности у томе, јер је Косово и Метохија по Резолуцији Уједињених нација 1244 саставни дио Србије , а на сјеверу Косова су се налазиле специјалне јединице косовске полиције, за које је рекао да по Бриселском споразуму нису могле да бораве тамо. “Ако је ко нелегално био наоружан на северу КиМ онда су то биле јединице Куртијеве полиције и по некаквим сазнањима и још некакве јединце које се могу сматрати паравојним формацијама”, рекао је он.

Он је додао да је косовски полицајац страдао од експлозије, а не од метка српске стране, и то од експлозије за коју тврди да није била намијењена ни њему ни било коме другом. Он је рекао да се не може оправдати узимање оружја у руке од стране Срба, али да је то било изнуђено јер КФОР није испунио своју улогу да да заштити српско становништво.

“ЕУ није успела натерати приштинску власт да поштује Бриселске споразуме, а сви знамо шта је садржина тих споразума”, рекао је он и поновио да без дозволе КФОР-а специјалне косовске јединице немају право да иду на територију сјеверног дијела Косова.

Петронијевић је рекао да постоје политичка размимоилажења између Радоичића с једне стране и Српске листе и руководства Србије с друге стране, и додао да је Радоичићева једина мотивација била заштита незаштићеног српског становништва на тој територији.

Радоичићев адвокат је такође додао да постоје сазнања да двојица од тројице Срба нису страдали на регуларан начин, али да приштинске власти нису дозволиле ни српским стручњацима ни ЕУЛЕX-у да буду присутни на обдукцији њихових тијела. Он истиче да постоје индиције да је један стрељан након предаје, а да је други рањен, а накнадно овјерен.

“Трагови се могу наћи с добором анализом, али приштински органи не дозвољавају ни међународним органима да то истраже. То је озбиљна сумња да се нешто прикрива”, нагласио је он.

Подсјећања ради, Александар Вучић, предсједник Србије, изјавио је у интервјуу за шпанску националну телевизију ТВ Еспањола да је потпредсједник Српске листе Милан Радоичић поднио оставку на ту функцију.

Име Милана Радоичића нашло се у центру збивања на Косову и Метохији, када је минулог викенда дошло до оружаног сукоба код села Бањска. Шта се тачно догодило у ноћи између суботе и недјеље и како је дошло до пуцњаве, до сада још није у потпуности јасно, а присуство потпредсједника Српске листе потврдио је и Вучић.

Вучић је тада демантовао информације које су се појавиле у медијима, да је Радоичић рањен у овом сукобу, те додао да ће бити саслушан пред надлежним органима у Србији.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img