spot_img
spot_img

Претучен епископ Методије, хапшења па усвајање закона: “Кад су стид убили и Црну Гору су убили!”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Црногорски парламент усвојио је јутрос “Закон о слободи вјероисповијести” након тешког инцидента, до којег је дошло због одбијања амандмана Митрополије црногорско-приморске, које је у скупштинску процедуру ставио Демократски фронт.

Након инцидента су ухапшене 22 особе, и то 18 посланика ДФ-а и још четири особе.

Посланик Демократског фронта Андрија Мандић поручио је посланицима Демократске партије социјалиста и Влади да уколико не прихвате амандмане које је преко њих доставила Митрополија црногорско приморска “слободно рачунају на најгоре”.

Претходно је и Славен Радуновић (ДФ) запријетио да они неће дозволити да се гласа.

– Макар овдје у овом здању и по цијену рата. Мораћете да нас побијете или похапсите, нека гледа народ Црне Горе – запријетио је Радуновић.

Посланици Демократског фронта су намјеравали да спријече да се закон усвоји. Залијетали су се да се туку са посланицима владајуће коалиције, гађали их флашама, чашама, чупали су им микрофоне и покушали да баце сузавац у пленарну салу.

Пљуштале су псовке и увреде, а само захваљујући брзој интервенцији обезбедјења спријечени су већи инциденти.

Сви посланици ДФ-а су одведени “марицом” у полицију док су се остали посланици вратили у салу и око 2:30 ујутро усвојили закон.

Уочи усвајања закона широм Црне Горе биле су блокиране саобраћајнице као одговор на позив ДФ-а чији су челници током скупштинске расправе позивали присталице да блокирају улице и запријетили сукобима у случају да закон буде усвојен.

Тај позив је наишао на одзив широм Црне Горе и био је блокиран магистрални пут Бијело Поље – Беране, више локација у Подгорици, Никшићу, Беранама, Херцег Новом, Бару, Будви у којој се окупљеним градјанима придружио предсједник општине Бува, Марко Бато Царевић.

Тек у вечерњим сатима у Подгорици су одблокирани сви путеви, према Даниловграду, Зети, аеродрому, Спужу и Златици, гдје је на два мјеста била блокада. У Зети је каменована полиција, након упозорења које су упутили грађанима. Заједно са комуналном инспекцијом полиција је уклонила возила која су блокирала саобраћај према Зети и Даниловграду.

Грађани су у Никшићу прво блокирали један од кружних токова а онда је више више стотина њих пробило полицијску блокаду и кренуло ка тунелу Будош.

Полиција је привела 20-ак особа, од чега је 13 ухапшено због прекршаја из Закона о јавном реду и миру, а међу њима је и монах из манастира Ђурђеви ступови из Берана Небојша Булатовић. Једна особа је приведена због напада на полицајца.

Врховно државно тужилаштво је саопштило да прати шта се дешава и да ће процесуирати свакога ма коју функцију обављао за кога се утрди да је кршио закон.

Предсједник Скупштине Иван Брајовић оцијенио је уочи гласања, након инцидента да одговорност треба да сносе виновници инцидента. Црна Гора, како је рекао, никад неће дозволити да се у њеним институцијама онемогућава рад. Он је посланицима ДФ-а изрекао мјеру удаљења, што значи да у наредних 15 дана не могу присуствовати сједницама парламента.

Посланик СДП-а Ранко Кривокапић је оцијенио да је синоћни инцидент, како је рекао, био “шешељизација” црногорског парламента.

– Ово нису најбољи они, ово су они који служе другом. Нису их бирачи бирали да буду лоше копије потрошеног Шешеља – рекао је Кривокапић.

На мосту Ђурђевића Тара претучен епископ Методије

Црногорска полиција је током протеста против доношења Закона о слободи вјероисповијести, брутално претукла епископа диоклијског Методија, саопштено је из Митрополиције црногорско-приморске.

До инцидента је дошло ноћас на мосту на Ђурђевића Тари у општини Пљевља, када су, како се наводи, владику и поједине вјернике оборили на земљу и тукли прендрецима и ногама.

Повријеђена су и два вјерника, који су покушавали да га заштите. Једном је поломљен кук, а другом кључна кост и они су хоспитализовани у пљеваљској болници.

– Овим чином најбоље се потврдила истинитост ријечи црногорског премијера Душка Марковића, који је у Скупштини рекао да полиција не смије да примијени силу против вјерника, какав закон о слободи вјероисповиједања је усвојен и колико су Црква и вјерни народ слободни у савременој Црној Гори – наводе из Митрополије.

Посланици Скупштине Црне Горе усвојили су ноћас спорни Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном статусу вјерских заједница на сједницу током које је забиљежен низ инцидентата, укључујући и хапшења најмање 18 посланика опозиционог Демократског фронта.

Из СПЦ раније је саопштено да Приједлог закона о слободи вјероисповијести представља основ да држава отме црквену имовину и да ће се тај акт односити на више од 650 светиња, укључујући и манастир Острог.

 

 

(agencije)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img