Платио матуру свим матурантима, нуди стипендије да остану у селу - nula49.com
spot_img
spot_img

Платио матуру свим матурантима, нуди стипендије да остану у селу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Дугогодишње сталне миграције младих са подручја општине Гаџин Хан у Ниш, Београд и друге велике градове у земљи и иностранству, мотивисале су Бранислава Михајловића, власнике фирме “Ресор” из Гаџиног Хана да плати матурско вече свим осмацима са подручја општине и понуди стипендије и посао свима онима који упишу производна занимања.

Стипендије и посао у тој фирми која производи комуналну опрему очекују браваре, завариваче, металостругаре, аутолакирере и аутоелектричаре.

“За последњих 30 година колико ‘Ресор’ постоји основну школу у Гаџином Хану завршило је око 800 ученика, а на прстима руку могу да се изброје они који су по завршетку средње школе или факултета вратили у своја родна места и ту формирали породице. Моја велика жеља да се то промени, да се млади људи враћају својим кућама и родитељима, а за тако нешто ће се одлучити једино уколико имају посао и добра примања”, рекао је Михајловић.

Према његовим ријечима, осми разред на подручју општине Гаџин Хан завршило је ове године 39 ученика, а сљедеће године биће свега 27 малих матураната.

“Уколико и петорица ученика који су сада завршили осмогодишњу школу одлучи да упише неко од занатских занимања бићу заиста срећан. Проблем са мањком занатлија присутан је и код нас, али и на читавом Балкану, а нама у фирми за шест, седам година следи смена генерација и велики број мајстора отићи ће у пензију. За сада некако успевамо да обезбедимо раднике, али ако се овакав тренд настави, мораћемо да их проналазимо у иностранству. У недостатку машинбравара-заваривача већ смо запослили два Сенегалца”, рекао је Михајловић.

Према његовим ријечима, код у Србији је дошло на наплату то што већ годинама важи убјеђење да је срамота школовати се за занатлију и производног радника, као и убјеђење да је школа неопходна да се након дипломирања не би ништа радило. “Ми имамо договор са Машинском школом из Ниша да ученици долазе у “Ресор” на праксу.

Послије паузе од 20 година, прије двије године је та школа поново уписала једно одјељење са девет ученика бравара-заваривача и једно одјељење са 11 ученика алатничара, укупно њих 20. Међу том дјецом нема ни једног дјетета из Ниша, сва су из околних мјеста.

“На националном нивоу треба да се крене са објашњавањем ученицима да није срамота бити занатлија и производни радник. Свакако треба и престати са оргнизовањем сајмова посредством којих се млади људи одводе на рад у иностранство, у Словенију, Немачку и друге земље”, истакао је Михајловић.

Он је подсјетио да општина Гаџин Хан има једва шест хиљада становника, од којих само 200 ради у привреди на подручју те општине, а више од половине њих запошљава „Ресор“.

“Уколико заиста постоји добра воља да се заустави исељавање са југа Србије, онда мора више да се подржи домаћа производња. Отварањем великих погона страних фирми у Нишу и другим великим местима, додатно се празне руралне општине, јер и оно мало младих људи којих има тамо одлази због посла у граду. Уколико желимо да сачувамо мале општине потребно је да се ту отварају мала и средња предузећа и да се ту људи запошљавају”, истакао је Михајловић.

Он је казао да би под хитно требало ријешити и проблем превоза јер је то један од главних разлога што млади људи одлазе са села, пише Телеграф.

“Аутобуске линије су ретке, а задњи полазак из Ниша ка горњем делу општине Гаџин Хан је у 18.30 часова. Ученици који имају часове у поподневној смени не могу да се врате својим кућама јер се часови завршавају касније. Родитељима не преостаје ништа друго него да их довозе сваког дана или да им пронађу стан. Углавном је то ово друго, а кад дете почне да живи у Нишу, по завршетку школовања не враћа се у село”, објаснио је Михајловић.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img