spot_img
spot_img

Патријарх Порфирије устоличен у Пећкој патријаршији

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Патријарх Порфирије устоличен је у Пећкој патријаршији, а у древни свети трон архиепископа пећких и Патријараха српских увели су га најстарији архијереји – митрополит дабробосански Хризостом и митрополит црногорско – приморски Јоаникије.

Митрополити су уручили 46. патријарху и 57. поглавару Српске православне цркве симболе патријарха – панагију, односно икону коју епископ носи на прсима, а на којој је представљена Богородица са малим Христом на рукама, док је на другој страни Исус Христос или Света Тројица у виду три анђела, затим жезал – штап и свечану одежду – зелену мандију.

Увођење у трон пратили су повици присутних „аксиос”, а овим чином, по вековној традицији СПЦ, заокружен је процес Порфиријевог преузимања дужности српског првојерарха, преноси Танјуг.

Патријарх Порфирије наследио је на трону Светог Саве, првог архиепископа СПЦ, патријарха Иринеја који је преминуо 20. новембра 2020. године.

Изабран је за патријарха на Сабору Српске православне цркве одржаног 18. фебруара 2021. године, а дан касније уведен је у најсветији трон архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског у Саборној цркви у Београду чему је присуствовао председник Србије Александар Вучић и други високи званичници Србије и из региона, као и представници других верских заједница.

На свечаности у Пећкој патријаршији присуствовао и велики број грађана, а примећене су и јединице КФОР.

 

 

 

(танјуг)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img