spot_img
spot_img

Oživljavanje fašizma u srcu Evrope

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Odluka da se dozvoli da u sjedištu Evropskog parlamenta u Strazburu bude održana konferencija o katoličkom kardinalu Alojziju Stepincu, kojom se odaje počast i veliča ličnost koja je podržavala NDH, sramotna je i nespojiva sa vrijednostima koje ta ista Evropa promoviše.

Ovo su prve reakcije istoričara nakon što je i pored brojnih protesta i reakcija ova konferencija, koju je organizovala evroposlanik iz redova HDZ-a Željana Zovko, ipak održana u Strazburu i pored brojnih protestnih pisama upućenih na adresu ovog parlamenta od strane Instituta “Diana Budisavljević”, raznih NVO, istoričara iz Srbije, Italije, Kanade i SAD, pa i direktora centra “Simon Vizental” iz Jerusalima Efraima Zurofa.

Istoričar Aleksandar Raković kaže da ga nimalo nije iznenadila odluka da se u ovoj prestižnoj evropskoj instituciji dozvoli održavanje prvo izložbe, a zatim i konferencije o kardinalu Stepincu.

– To nisu mogla sprečiti nikakva pisma. Napori su bili iluzorni, jer je Evropski parlament postao mesto u kom se već odavno uzvikuje: “Slava Ukrajini”, što je poklič iz nacističkog vremena. Možda ćemo uskoro čuti i “Za dom spremni”. Hrvatska godinama pokušava kanonizovati Stepinca, pa samim tim revitalizovati ulogu NDH, kao genocidne tvorevine. Sad su to digli na jedan viši nivo. Ali ono što brine jeste i sve ovo što se dešava u Ukrajini ili, recimo, u pojedinim baltičkim državama. Fašizam i nacizam se bude u srcu Evrope – upozorava Raković.

Kako kaže, dovoljno je pogledati i neki od kanala na kablovskoj, a koji emituju razne dokumentarne filmove na temu Drugog svjetskog rata, a kroz koje se perfidno sprovodi proces revitalizacije fašizma i nacizma, a što, kako je poručio, vodi ka negaciji svih strašnih događaja i zločina koji su se desili tokom ovog rata.

Slično mišljenje dijeli i istoričar Miloš Ković, navodeći kako je postalo više nego očigledno da je krenuo ozbiljan talas revizije istorije Drugog svjetskog rata, te da ono što su mnogi naslućivali na stotu godišnjicu izbijanja Prvog svjetskog rata, sada postaje sasvim jasno – da je glavni cilj revizija ovog mračnog perioda. Smatra i da je sukob u Ukrajini na najširi način pokazao da je danas biti ustaša “karta za EU”, koliko god to zvučalo čudno i apsurdno.

– Ovo je revizija nacizma, fašizma i ustaških ideja. Da li je Rimokatolička crkva ikada kažnjena zbog svoje uloge u Drugom svjetskom ratu? Nije! Da li je nju gonio Simon Vizental ili bilo ko od lovaca na naciste? Naravno da nije. Posljedice toga vidimo danas u ovakvim sramotnim događajima kao što su ove proslave kardinala Stepinca u zapadnoj Evropi – poručio je Ković.

Evropski parlament ogradio se od konferencije “Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, istrajnosti i nade”, uz obrazloženje da su “isključivo poslanici odgovorni za nezvanične aktivnosti, sve dok poštuju ugled parlamenta”. Željana Zovko je pak rekla da ne vidi ništa sporno u konferenciji, uz navode da se “na taj način čuva istina i podsjećanje na Stepinca”.

Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup od 1937. do smrti 1960. godine. Brojne činjenice potvrđuju da je on aktivno učestvovao u stvaranju fašističke NDH i da je sve vrijeme znao za masovne pokolje nad Srbima.

Brisanje istorije

Predsjednik Srpske lige Aleksandar Đurđev kaže da je Evropski parlament na ovaj način uzeo direktno učešće u rehabilitaciji ustaštva i nacizma. Prema njegovim riječima, Strazbur je nekada bio grad heroj otpora nacizmu i grad koji je od te pošasti oslobodio slavni general francuske vojske Filip Leklerk. Danas je, kako kaže, to grad u čijem srcu se “veliča kardinal zla i monstruozni srbofob poput Stepinca”.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img