spot_img
spot_img

Откривена тајна јединица КФОР-а за извиђање и психолошке операције

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Кључна улога Кфора је да види шта се стварно дешава на терену и то је посао јединице која до сада није јавно приказивана, пише Косово онлајн.

Ради се о Батаљону за обавјештајни рад, надзор и извиђање (ИСРБН), који је задужен да буде “очи” и “уши” команданта Кфора тако што пружа детаљни увид у ситуацију из сваког дијела Косова и тиме штити грађане и међународне снаге, наводи Балканска безбједносна мрежа.

Јединица, чије је дјеловање, састав и опрему недавно објелоданио магазин “Кроникл” има ИСТАР способности карактеристичне за НАТО војске, у којима су обједињене све компонентне војнообавјештајног рада.

С обзиром на то да већи дио задатака обављају ноћу, амблем јединице је сова.

Како се наводи, за посматрање је задужен аустријски контингент, који чини команду прве извиђачке чете у оквиру ИСРБН, за посматрање беспилотним летјелицама, задатак друге извиђачке чете, коју предводи 185. падобрански пук за проналажење циљева Команде за специјалне операције Војске Италије, док је за везу са локалним становништвом задужена јединица британских Краљевских лансера.

За италијански контингент из 185. пука се наводи да је спреман и за борбене задатке специјалних снага, али да је њихов превасходни посао да податке које прикупе на терену претворе у обавјештајну информацију.

Командант ИСРБН батаљона је италијански потпуковник Ђанпјеро Сириани, у чијој биографији се наводи да је специјализован за електронско ратовање.

Значајну улогу у обавјештајним операцијама имају мађарски и хрватски контингенти са беспилотним летјелицама Скајларк, које имају радијус лета од 40 км од базне станице и батерију за три сата боравка у ваздуху.

Подршку ИСРБН пружа контингент Швајцарске са хеликоптерима СА 332 суперпума, који се користе за транспорт и извиђање из ваздуха.

Још једна од ИСТАР способности јесу и снајперски тимови. Тренутно су за такав задатак задужени припадници елитне 6. падобранске бригаде Војске Пољске, који су у тексту описани као високомотивисани и физички спремни за задатке на терену.

“Кроникл” открива и да задатке снага за брзо реаговање тренутно обављају припадници турског контингента, који су конкретно задужени за патроле дуж административне линије Косова и централне Србије, као и да је у Кфор присутна и јединица за психолошке операције (PSYOPS), коју тренутно чине румунски војници, а чији је задатак да “освоји срца и умове” локалног становништва.

 

 

 

(agencije)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img