spot_img
spot_img

Од почетка прошле године 222 напада на Србе на КиМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Од почетка прошле године до данас на Косову и Метохији догодила су се 222 напада на српско становништво, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић у разговору са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом Мисије УН на КиМ Каролином Зијаде.

Петковић је рекао да је број етнички мотивисаних напада на Србе, њихову имовину, цркве и манастире порастао за 60 одсто у односу на период прије доласка Аљбина Куртија на власт што, упозорио је, озбиљно отежава напоре за рјешавање конфликта.

Истакао је да су недавни једнострани и противправни потези Приштине у вези са српским регистарским ознакама и личним картама директна пријетња урушавању дијалога што, додао је, води дестабилизацији ситуације на терену.

Петковић је рекао да су стабилност и мир подједнако у интересу и српског и албанског народа на КиМ, али и читавог региона.

-Међутим, јасно је да политички представнци Албанаца не деле то мишљење и да зато свакодневно изазивају кризне ситуације на терену- додао је Петковић, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Подсетио је да је недавно рањавање српског деветнаестогодишњег младића Немање Митровића код Обилића од стране албанских разбојника посљедњи у низу инцидената изазваних, додао је, антисрпском политиком и реториком пуном мржње према српском народу која се свакодневно може чути у Приштини.

Петковић је подсјетио и на случај Николе Недељковића (20), који је за Видовдан ухапшен на Газиместану и само због истицања српских симбола осуђен на осам мјесеци затвора.

Поручио је да ће Београд, упркос свему, наставити да тражи компромисна рјешења сматрајући да на тај начин заправо ради у интересу свих чија је амбиција да живе у стабилном и просперитетном друштву иако је, каже, јасно да међу политичким представницима Албанаца са КиМ постоји све мања спремност за то.

Додао је да је то најбоље потврђује чињеница да је прошло више од девет година од постизања споразума о Заједници српских општина, која до данас није успостављена.

Петковић је рекао да је споразум постигнут у области енергетике отворио могућност за постизање помака и у другим областима, прије свега у рјешавању питања несталих, али да је и ту приштинска страна показала да није спремна за сарадњу.

Скренуо је пажњу и на честе забране уласка на Космет званичницима Србије, чиме се крши споразум о слободи кретања и изразио је наду да ће се са овом праксом престати.

Петковић је захвалио шефици УНМИК-а на досљедној статусној неутралности мисије на чијем је челу, истакавши да су Уједнињене нације за Србију важан саговорник и гарант примјене Резолуције Савјета безбједности ОУН 1244.

Састанку је присуствовала и представница генералног секретара УН и шефица Канцеларије УН у Београду Мари Јамашита, додаје се у саопштењу.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img