spot_img
spot_img

Медији: Десет земаља спремно да повуче признање Косова

spot_img
spot_img
spot_img

Десет држава спремно је да повуче своје одлуке о признању Косова, уколико Приштина крене у процес поновног признања, а ријеч је о врло чврстим гаранцијама које су ове земље дале Београду, пише Политика.

Лист наводи да се претпоставља да је ријеч о земљама из Африке и Азије, али се њихов назив не помиње, прије свега због могућег притиска којем би биле изложене од САД.

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност сматра да земље које би могле да преиспитају своје раније донесене одлуке, односно да повуку признање, јесу многе државе са афричког континента, али и на Блиском истоку.

Рајић оцјењује да је Приштина радила на сопствену штету када је ријешила да отвори амбасаду у Јерусалиму, док Београд у својој дипломатској борби рачуна на Русију, али и на Кину, од које се очекује јачи ангажман и по питању Косова и Метохије.

Он је навео да ће Приштина вјероватно почетком септембра издејствовати да буде укинут мораторијум на дипломатску активност признавања, али и повлачења признања Косова, али то Приштини не иде у прилог, јер нема већину да уђе у неке међународне институције.

Бивши министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић каже да се Кина почела појављивати у вези са питањима које не може да ријеши Америка и која омета да се неки циљеви спроведу до краја, као што је питање Републике Српске и очувања територијалне цјеловитости Србије.

Он је оцијенио да Русија и Кина имају потребу да се зближе, јер се осјећају угрожене од САД, те подсјетио на питање Венецуеле или стављања вета на избор новог високог представника у БиХ.

Према Јовановићевим ријечима, ако би до краја године кинески предсједник Си Ђинпинг посјетио Србију то би била јасна демонстрација подршке и послало би ширу слику, на коју би Запад морао да обрати пажњу.

Бивши шеф дипломатије СР Југославије Живадин Јовановић рекао је да се прави пријатељи и савезници поштују и да у свим међународним форумима Русија и Кина настављају да пружају најснажнију могућу подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img