Litije širom Crne Gore, vjernike u Podgorici predvodio ukrajinski mitopolit

Širom Crne Gore i danas su održani molebani i litije za odbranu svetinja.

Ono što je današnji dan učinilo posebnim jeste prisustvo mitropolita kijevskog i cijele Ukrajine Onufrija, koji je predvodio litiju u Podgorici. Mitropolit u Crnoj Gori ostaje još dva dana kako bi podržao vjernike u borbi protiv kontroverznog zakona o slobodi vjeroispovesti.

Podsjetimo, odlukom Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, odlučeno je da se litije i molebani održavaju četvrtkom i nedeljom.

Mitropolit Onufrije: Crnogorci su ljepši i blagorodniji nego što sam zamišljao

Posle molebana koji je služen u Hramu Hristovogo vaskrsenja na ulicama glavnog grada Crne Gore održana je litija na čijem čelu su bili mitropolit Onufrije i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Nakon litije održan je kulturno-umjetnički program ispred podgoričkog hrama.

Mitropolit Onufrije rekao je posle litije da je, kada je dobio poziv od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da dođe u Crnu Goru, imao sliku o Crnogorcima koja se formirala dok je učio bogosloviju.

“Zapamtio sam da je narod hrabar i silan. Ali kad sam došao ovde i vidio veliki broj ljudi, shvatio sam da ste ljepši i blagorodniji nego što sam zamišljao”, rekao je Onufrije.

On je kazao da “čovjek može biti lijep samo kada živi s Bogom”.

“Ko je sa Hristom, njega ne može nikakvo zlo da nadvlada”, poručio je mitropolit Onufrije. Poželio je da Božja blagodat čuva vjernike, njihove porodice i njihovu zemlju.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je posle litije, da je mitropolit iz Ukrajine donio blagoslov Svetog Vladimira, duhovnog oca svih slovenskih naroda, koji je 988. krstio ruski narod u Dnjepru. Amfilohije je rekao da je najljepši narod koji se pojavljuje narod u Crnoj Gori, koji u miru, ljubavi i slozi obnavlja dušu Crne Gore.

“Ono što izraste na stradanju i raspeću je vječno i neprolazno”, kazao je Amfilohije.

 

 

 

(sputnik/in4s.net)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime