spot_img
spot_img

Критична ситуација у породилишту на сјеверу Косова и Метохије

spot_img
spot_img
spot_img

Седам беба у породилишту у КБЦ Косовска Митровица чека да прими бе-се-же вакцину која се даје одмах по рођењу, а у тој здравственој установи нема више ни вакцина против тетануса, сазнаје „Политика” од надлежних из Завода за јавно здравље Косовска Митровица.

„Седам беба у породилишту КБЦ Косовска Митровица чека на бе-се-же вакцину што значи да је у недостатку и да је више немамо. Имамо проблеме и када је у питању и вакцина против тетануса”, кажу из Завода.

Вакцина против тетануса се даје након повреда, код невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа и то у три дозе, а прву дозу би требала да прими повређена особа у најдужем року од 48 сати од момента када се повреда десила.

Из Завода додају и да су им залихе других вакцина при крају.

„Убрзо ће нам све вакцине недостајати и прети нам хуманитарна катастрофа”, упозоравају.

Појашњавају да се бе-се-же вакцина даје одмах по рођењу детета и да су бебе из КБЦ Косовска Митровица требале већ да је приме, односно да су због недостатка вакцине изложене опасности.

Нажалост, у Заводу чак немају ни информацију када би могли добити потребне вакцине.

Истичу да је све блокирано и понављајући да ће им ускоро нестати и све друге вакцине наводе да ће доћи у један ужасан проблем.

Имајући у виду, да су бас са ове територије многе епидемије заразних болести почињале, из Завода наводе да сматрају да постоји оправдан епидемиолошки ризик за враћање многих заразних болести уколико се имунизација не спроводи по календару вакцинације.

„То не би био само локални, већ и глобални проблем. Апелујемо на све УНИЦЕФ, СЗО да помогну да пребродимо овај проблем за добробит целе популације на свету”, поручују из Завода за јавно здравље Косовска Митровица за „Косово онлајн”.

 

 

(politika.rs)

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img