spot_img
spot_img

Ко је Томислав Томашевић, човјек који је на корак од чела Загреба

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Томислав Томашевић је на локалним изборима за градоначелника Загреба остварио увјерљиву побједу те у првом кругу освојио 45,45 одсто гласова. У другом кругу снаге ће одмјерити с Мирославом Шкором, који је освојио 12,16 одсто.

Томашевић је рођен у Загребу 13. јануара 1982. године. Основну школу завршио је у Запрешићу, а у школи је зарадио надимак Сенф јер је његове школске пријатеље скраћени облик његова имена подсјетио на сенф Thomy, стоји у његовој биографији.

Похађао је загребачку Седму гимназију у Крижанићевој, а 2000. године уписао је Правни факултет у Загребу. Томашевић га је напустио на трећој години када је схватио да га више занима проучавање друштвених промјена и учествовање у њима.

Дипломирао је политологију на загребачком Факултету политичких наука, а на британском је Универзитета у Кембриџу магистрирао у подручју околиша, друштва и развоја, након чега се вратио у родни Загреб.

Томашевић се 2017. године кандидовао за мјесто градоначелника Загреба из, како сам каже, ”жеље да заједно са суграђанима ствара Загреб који је отворен, динамичан, зелен, жив, одржив, праведан и који је на свјетској листи најпожељнијих градова за живот”.

Широј јавности познат је као борац за јавни интерес у Загребу те стручњак за заштиту околишу и управљање комуналним услугама, а активизмом се почео бавити када је имао само 16 година. Тада се прикључио Зеленој акцији.

У протеклих десетак година је учествовао у борбама за Варшавску улицу и Каменско те се залагао против приватизације загребачке Чистоће. Прије тачно 11 година у Варшавској улици почели су радови на улазу у гаражу Хорватинчићевог центра на Цвјетном тргу када су активисти Зелене акције које је предводио Томашевић почели лупати по заштитној огради те су је на крају срушили и раставили.

Ушли су у ограђени простор, сјели на ограду и заузели ограђено градилиште, а након тога су их опколили заштитари и интервентна полиција.

Као приоритете за град Загреб лидер зелено-лијеве коалиције истиче јефтине и квалитетне комуналне услуге те свима доступне јавне услуге (вртићи, школе, болнице, старачки домови). Залаже се за повећање запослености, поглавито младих, кроз зелену индустријализацију, кроз инструменте зелене јавне набавке и развој друштвеног предузетништва.

 

 

 

(dnevnik.hr)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img