Ko je Jakov Milatović: Novi predsjednik Crne Gore bio student generacije, govori više jezika i ima 3 djece - nula49.com
spot_img
spot_img

Ko je Jakov Milatović: Novi predsjednik Crne Gore bio student generacije, govori više jezika i ima 3 djece

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Predsjednički kandidat Pokreta Evropa sad u drugom izbornom krugu u Crnoj Gori Jakov Milatović, novi je predsjednik Crne Gore.

Pripada plejadi mlađih crnogorskih političara, koji je u žižu političke javnosti došao ulaskom u vladu premijera Zdravka Krivokapića na mjesto ministra za ekonomski razvoj.

Po izglasavanju nepovjerenja toj vladi, Milatović je zajedno sa bivšim ministrom finansija Milojkom Spajićem osnovao Pokret Evropa sad (PES), juna prošle godine.

Rođen je 1986. godine u Podgorici, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju sa diplomom Luča. Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosječnom ocjenom 10 i bio je student generacije.

Kao stipendista američke vlade boravio je na Univerzitetu savezne države Ilinoj, kao stipendista austrijske vlade na Univerzitetu u Beču, a kao stipendista Evropske komisije na Univerzitetu u Rimu. Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade.

Radio je u NLB banci, Dojče banci, a onda u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Druga iskustva i usavršavanja sticao je u okviru njemačke Fondacije Konrad Adenauer, Londonske škole ekonomije, Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford, i drugih.

Autor je više stručnih radova i koautor je dvije knjige.

Milatović je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i kandidat za gradonačelnika Podgorice.

On je u predsjedničku trku ušao silom prilika.

Predsjedništvo Pokreta Evropa sad krajem januara izabralo je svog lidera Milojka Spajića kao predsjedničkog kandidata.

Spajić je, kao i Milatović, bivši ministar, a “Evropa sad” je bio naziv njihovog ekonomskog programa. Kasnije su formirali pokret istog imena, a koji je bio najveći pobjednik lokalnih izbora 2022, kada je Milatoviću bila namijenjena funkcija gradonačelnika Podgorice.

Međutim, zbog problema oko prebivališta i dvojnog državljanstva Državna izborna komisija (DIK) odbila je Spajićevu kandidaturu za predsjednika Crne Gore, pa se kandidovao Milatović, prenosi Kurir.

Dobitnik je brojnih priznanja, govori engleski, italijanski i španski jezik.

Oženjen je Milenom i ima troje djece – kćerke Saru i Anu, te sina Davida. Po nacionalnosti je Crnogorac, a po vjeroispovijesti pravoslavac.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img