spot_img
spot_img

Кинески систем ФК-3 допремљен у Србију

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Многи ваздухопловни стручњаци и ентузијасти били су изненађени у ноћи између петка и суботе када су, на јавно доступним радарским подацима, видели групу великих кинеских војних транспортних авиона која са истока улази у ваздушни простор Турске.

Прелетели су Босфор, а затим су преко Бугарске ушли у Србију и у суботу ујутру слетели на Аеродром „Никола Тесла” у Београду.

За познаваоце авијације права је реткост да примете прелет авиона Y-20, а посебно у групи летелица. Међутим, оно што су довезли у Србију је много већа вест – извесно је да се ради о кинеском систему ФК-3, набављеном за потребе Војске Србије. Иако то ни у Београду ни у Пекингу није званично саопштено, светски медији преносе ову информацију. У Министарству одбране ни јуче нису желели да коментаришу медијске наводе. Једини податак на ову тему из државних структура се својевремено „омакао” „Југоимпорт СДПР”-у, јавном предузећу специјализованом за набавку наоружања, које је у једном јавно доступном извештају поменуло куповину ФК-3.

Српски политичари и војни званичници никада се нису изричито изјаснили о овој набавци иако се објашњавало да ће бити решено питање система противваздухопловне одбране великог домета. Председник Србије Александар Вучић у суботу увече је, на војној вежби „Ватрени штит 2022” на „Пасуљанским ливадама”, најавио да ће у уторак или среду бити представљен „нови понос Војске Србије”.

Очигледно je да је и он чекао да испорука из Кине стигне у Србију, па да најави представљање новитета у војсци. Неки познаваоци војне тематике наводе да је могуће да су уз ФК-3 стигле и кинеске наоружане беспилотне летелице ЦХ-95, чија је набавка раније објављена.

Није само географска удаљеност Кине била изазов у реализацији овог посла. Највеће капацитете у цивилној транспортној авијацији великог долета имају руске и украјинске компаније, чије услуге нису доступне због рата у Украјини. Претпоставља се да је управо због тога, а по наређењу Пекинга, „ускочила” Народноослободилачка армија Кине са својим поносом, авионима Y-20. Ова модерна четворомоторна млазна летелица може да пренесе 66 тона терета, са долетом од скоро осам хиљада километара.

Како наводе светски медији, најмногољуднија земља света је овим показала и своје техничке могућности, али и утицај. Иако се на Западу не одушевљавају набавком кинеског наоружања, мада званично истичу да су у питању суверене одлуке сваке земље, кинески војни транспортери прелетели су две државе НАТО-а – Турску и Бугарску. За Пекинг овај потез није био само потврда „челичног пријатељства” са Београдом, како се назива однос две земље после кинеских инвестиција у Смедереву и Бору, већ и питање престижа на међународном тржишту оружја. Наиме, Србија је постала први корисник ФК-3 у Европи.

Набавком овог наоружања Србија коначно решава питање противваздухопловне одбране великог домета, онога што је тако недостајало уочи и у време НАТО агресије на СР Југославију 1999. године. Тада (и касније) сањало се о руском систему С-300, али ти снови сада постају стварност у виду ФК-3. Имајући у виду санкције Запада према Москви, питање је да ли ће и када бити реалне даље испоруке руског наоружања купцима у иностранству, међу којима је и Србија.

ФК-3 је упоредив с руским С-300 и америчким „патриотом”, реч је о извозној верзији кинеског система HQ-22. По изгледу, ракетама смештеним у цевне лансере на возилу осмоточкашу, ФК-3 личи на С-300, а по положају за дејство, ракетама постављеним под углом од око 60 степени, подсећа на „патриот”.

Домет ракета овог система је 100 километара по даљини и 27 километара по висини. ФК-3 ће бити додељен на коришћење 250. бригади за противваздухопловна дејства ВС, која већ користи савремене „панцире С-1”и старије ракете руске (совјетске) производње „нева” и „куб”.

Куповина авиона „рафал” и дронова „бајрактар”

Набавком „мигова 29” из руске и белоруске донације ВС није завршила процес јачања авијације. Ове летелице ће бити у употреби дужи низ година, а покренути су преговори о куповини ескадриле француских вишенаменски борбених авиона „рафал”, а можда и још једне ескадриле коришћених авиона тог типа. Такође, ради се на набавци турских беспилотних летелица „бајрактар”, саопштено је после вежбе „Ватрени штит 2022”.

Тестирање новог наоружања

Министар одбране Небојша Стефановић разговарао је на састанку с руководством одбрамбене индустрије о унапређењу рада ових фабрика, као и о развојним пројектима на којима се ради заједно с Војском Србије и домаћим институтима. Како је саопштило Министарство одбране, током ове недеље на полигону „Пасуљанске ливаде” тестираће се нека од домаћих средстава наоружања. Састанку су присуствовали руководиоци фабрика „Први партизан” из Ужица, „Милан Благојевић” из Лучана, „Крушик” из Ваљева и „Слобода” из Чачка.

 

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img