spot_img
spot_img

Институт “Батут” објавио колико је вакцинисаних у Србији добило корону

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Од почетка вакцинације у Србији се до краја априла свега 0,3 одсто потпуно вакцинисаних Фајзеровом вакцином и 0,5 одсто Спутник V, заразило вирусом корона, кажу у Институту за јавно здравље “Милан Јовановић Батут”.

Доктор Владан Шапоњић наводи да је истраживање показало да обољело и 1,5 одсто вакцинисаних Синофармом и 2,5 одсто вакцинисаних првом дозом АстраЗенеке.

“Код АстраЗенеке, Фајзера и Спутника показало се да је међу зараженима било јако мало хоспитализација и тешких клиничких слика, а у том периоду нема регистрованих смртних исхода међу вакцинисанима”, рекао је Шапоњић за “Новости”.

Директорка “Батута” Верица Јовановић поручује да још нема довољно поузданих истраживања које би вакцине могле бити најдјелотворније код новог делта соја и додаје да ће људи из осјетљивих група вјероватно примити трећу дозу вакцине од произвођача којом су већ вакцинисани.

Она каже да је и даље приоритет давање прве и друге дозе, а да ће, уколико буде неких препорука у вези са произвођачем при евентуалном давању треће дозе, грађани бити благовремено обавијештени.

Кризни штаб је трећу дозу препоручио обољелима од аутоимуних болести, пацијентима на хемодијализи, након трансплатације, онколошким пацијентима, људима са хроничном упалом јетре, бубрега и плућа.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img