Institut “Batut” objavio koliko je vakcinisanih u Srbiji dobilo koronu

Od početka vakcinacije u Srbiji se do kraja aprila svega 0,3 odsto potpuno vakcinisanih Fajzerovom vakcinom i 0,5 odsto Sputnik V, zarazilo virusom korona, kažu u Institutu za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

Doktor Vladan Šaponjić navodi da je istraživanje pokazalo da oboljelo i 1,5 odsto vakcinisanih Sinofarmom i 2,5 odsto vakcinisanih prvom dozom AstraZeneke.

“Kod AstraZeneke, Fajzera i Sputnika pokazalo se da je među zaraženima bilo jako malo hospitalizacija i teških kliničkih slika, a u tom periodu nema registrovanih smrtnih ishoda među vakcinisanima”, rekao je Šaponjić za “Novosti”.

Direktorka “Batuta” Verica Jovanović poručuje da još nema dovoljno pouzdanih istraživanja koje bi vakcine mogle biti najdjelotvornije kod novog delta soja i dodaje da će ljudi iz osjetljivih grupa vjerovatno primiti treću dozu vakcine od proizvođača kojom su već vakcinisani.

Ona kaže da je i dalje prioritet davanje prve i druge doze, a da će, ukoliko bude nekih preporuka u vezi sa proizvođačem pri eventualnom davanju treće doze, građani biti blagovremeno obaviješteni.

Krizni štab je treću dozu preporučio oboljelima od autoimunih bolesti, pacijentima na hemodijalizi, nakon transplatacije, onkološkim pacijentima, ljudima sa hroničnom upalom jetre, bubrega i pluća.

 

 

 

(tanjug)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime