spot_img
spot_img

ХРТ као у Надреалистима: Фасцинирани су ученицом која поред српског говори и хрватски језик

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Прилог Хрватске радио-телевизије (ХРТ) о дјевојци која је “матерњи српски језик замијенила хрватским језиком” је изазвао мноштво реакција корисника друштвених мрежа. Вијест о 17-годишњој Теи Лончар је велики број људи насмијао, а за неке је апсурдан.

Како је објавио ХРТ, Теа се с породицом вратила из Крушевца у Карин и најбоља је ученица обровачке средње школе.

“Дуго нисмо стрепјели на снимању, као пред овом 17-годишњакињом. Пред Теом смо добро пазили шта и како говоримо јер је анализирала сваку нашу ријеч. Заправо, Теа је непогрешива. У именику се нижу саме петице, а најбоља је ученица у школи”, ријечи су којима почиње прилог новинара Едија Шковрља.

И за њену разредницу Ивану Шегарић је изненађујуће како је брзо научила хрватски језик, а указала је на то да Теа учествује и на такмичењима из хрватског језика. Како је казала, фасцинантно је како је савладала језик.

Теа је испричала и “анегдоту” с такмичења.

“Питала сам професора: ‘Где ћу сад да седнем?’ Рекао ми је: ‘Сједи гдје хоћеш'”, присјетила се.

Новинар Шковрљ констатује да јој није било лако научити језик и да јој се на многим ријечима “ломио језик”. Теа је истакла да јој је најтеже било изговорити “невјеројатно”, јер се на српском језику каже “невероватно”.

За аутора прилога су “језици слични, али ипак толико различити”. Поручио је да се развесели када “распали на крушевачком”. Указано је и на бројне егзистенцијалне поштекоће с којима се суочавају она и њена породица.

Многи сматрају да су управо егзистенцијалне поштекоће требале бити тема прилога, као и њен општи школски успјех упркос потешкоћама.

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img