Хапшење Ђурића: Срби се окупљају на барикадама, “Српска листа” напушта Владу “Косова”

Марко Ђурић, директор Канцеларије Владе Србије за КиМ, послије хапшења у Косовској Митровици, изведен је пред прекршајног судију, након чега је протјеран у централну Србију, јавља “РТС”.

Те информације је потврдио и такозвани предсједник Косова Хашим Тачи који је рекао да је такозвана косовска полиција “поступала професионално”.

- Реклама -

Према посљедњим информацијама, Ђурић је прешао Мердаре, гдје га је преузела српска полиција, јавља “Тањуг”.

Због хапшења Ђурића у Косовској Митровици руководство “Српске листе” усвојило је иницијативу за напуштање владе у Приштини и о овој одлуци ће обавијестити предсједника Србије Александра Вучића, саопштио је предсједник “Српске листе” Горан Ракић.

Ситуација је и даље напета, иако се полако смирује, јављају српски медији. Након хапшења Ђурића велики број Срба је почео да се окупља на барикадама на више мјеста у Косовској Митровици. “РТС” јавља да су у једном дијелу града одјекивали пуцњи, али за то није било потврде.

У мјесту Рударе, између Звечана и Косовске Митровице, Срби су, послије привођења Ђурића и Јовића, поставили два камиона, и тако блокирали магистрални пут.

На истом мјесту Срби су дигли барикаде и прије шест година, када су спријечили упад специјалних јединица на сјевер Косова.

Ђурић и његов сарадник Жељко Јовић ухапшени су у Косовској Митровици, а приликом акције косовске полиције Јовић се покушао одупријети, па је тешко повријеђен, јавили су раније медији. Осим њега теже су повријеђени и Ненад Рикало Зоран Тодић, Иван Милојевић и Небојша Милановић, јављају медији.

Они су ухапшени у сали Митровачког двора, гдје су управо били почели разговор у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ. Како су грађани Митровице покушали да спријече улаз у зграду, такозвана косовска полиција бацила је шок бомбе.

Приликом акције полицајци су претукли и сниматеља Радио-телевизије Србије Владимира Ђурића.

На друштвеним мрежама појавила се фотографија привођења, на којој се види Марко Ђурић у, како се наводи, блиндираном возилу полиције.

Наиме, Ђурић је, заједно са генералним секретаром Кабинета предсједника Србије Николом Селаковићем, стигао у сјеверну Косовску Митровицу негдје око 17.00 часова, како би учествовао у разговору у оквиру унутрашњег дијалога.

Раније је из Приштине било саопштено да им је забрањен улазак на територију Косова и Метохије, због изјава којима, тврди Приштина, уносе нестабилност у ситуацију на сјеверу покрајине.

Предсједник Србије је на ту вијест прошле седмице рекао да ће Ђурић и Селаковић свакако бити у Митровици, као што је планирано. Њих двојицу испред Митровачког двора је дочекао градоначелник Горан Ракић.

Иако су се раније појавиле информације да ће предсједник Србије Александар Вучић разговарати са руским предсједником Владимиром Путином о ситуацији на Косову и Метохији, то се није догодило, али се тај разговор очекује током вечери.

Предсједник Србије је разговарао са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, а због дешавања у Косовској Митровици сазвао је хитну сједницу Савјета за националну безбједност.

Незванично, сједница је требало да буде одржана у уторак.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime