Dvije bebe zaražene u Beogradu, jedna stara svega 28 dana

Beba stara svega 28 nedelja zaražena je koronavirusom, rekao je direktor KBC “Dragiša Mišović” dr Vladimir Đukić.

Govoreći o pacijentima koji se leče u “Mišoviću” Đukić je na TV Pink istakao je da ima i dosta mladih.

“Mi imamo bebu od 28 nedelja, roditelje, otac i sin, sin i majka, porodice cele, svi su ugroženi, jedina preventiva je potpuna izolacija”, kazao je.
Od 120 pacijenata jedan je na respiratoru, nekoliko na kiseoniku.

“Dosta je mladih. Nažalost, nisu svi u idealnom stanju, ali postoje stvarno svi preduslovi da se više nego kvalitetno zbrinu i nadam se da će biti u redu”, kazao je direktor.

Dodaje i da je danas održano predavanje kineskih kolega.

“Kad gledate njihovu statistiku – jeste starija populacija više ugrožena, udružene bolesti doprinose mortalitetu, međutim, i njih je iznenadio jako brz klinički tok, drastične patofiziološke promene na plućima koje su i za njih bile enigmatične”, kaže dr Đukić.

Još jedna beba zaražena – oporavila se

Jednomesečna beba, koja se nalazi u KBC Dragiša Mišović, primljena je na kliniku u subotu, a kada je imala 27 dana, prenosi Blic.

Beba je virus verovatno dobila od ukućana, tačnije od očevog strica koji je pozitivan na koronavirus.

“Beba je stabilno i oporavila se. Kada je reč o opštem stanju već sada bi mogla da ide kući, ali je zbog uzrasta zadržana kako ne bi majka procenjivala stanje”, rekli su lekari u KBC.

Bebe retko obolevaju

Kako je već poznato, od koronavirusa obolevaju i mladi i stariji, s tim što su šanse za oporavak kod ovih drugih teže… Međutim, kod beba slučajevi obolevanja retki su i u svetu.

Jedan od njih je i slučaj šestomesečnog dečaka iz Velsa, čija majka je objasnila kakvi simptomi mogu da ukažu na obolevanje od koronavirusa kod beba.

Majka je kazala i da je beba tada bila na kućnom lečenju i da je ozdravila, baš kao i njen muž, koji je bio inficiran.

 

 

 

 

(b92.net)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime