spot_img
spot_img

ДПС изгубила власт у Подгорици и још неколико општина

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Коалиција око Демократске партије социјалиста (ДПС) црногорског председника Мила Ђукановића изгубила је након 24 године власт у главном граду Подгорици, као и у још неколико општина, иако је појединачно освојила наjвише гласова на локалним изборима одржаним у недељу у 14 општина.

Коалиција око ДПС је у Подгорици освојила 24 мандата, док су већину освојиле странке победнице парламентарних избора из 2020. године – новоосновани покрет Европа са 13 мандата, Демократски фронт 11, Демократе шест, а Грађански покрет УРА четири мандата.

Пад подршке у односу на парламентарне изборе забележили су и Демократе и Грађански покрет Ура премијера Дритана Абазовића. Социјалистичка народна партија, која у актуелној Абазовићевој Влади има пет министара, у Подгорици је остала испод цензуса.

ДПС је власт изгубио и у Пљевљима, Даниловграду, Жабљаку, Колашину и Зети, која је доскоро била градска општина у Подгорици.

У Будви је, према прелиминарним подацима, апсолутну власт освојио Демократски фронт (ДФ), као и у новоформираној Општини Зета.

Ђукановићев ДПС задржао је власт у Бару, Бијелом Пољу и Плаву, где је освојио већину са коалиционим партнерима.

У Даниловграду, Колашину, Пљевљима, Жабљаку, о власти ће преговарати Демократски фронт, Демократе и Европа сад, иако је ДПС појединачно освојила највише гласова.

У Тивту у којем је појединачно освојила највише мандата, ДПС ће покушати да нађе партнере за формирање власти, пренео је Танјуг.

У Рожајама је апсолутну власт освојила Бошњачка странка, а у Плужинама Социјалистичка народна партија, која у том граду влада дуже од две деценије.

У Шавнику због затварања неколико бирачких места изборни процес није завршен.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img