spot_img
spot_img

Милић: Нема разлога за генерални штрајк у Брчко дистрикту

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић сматра да разлога за генерални штрајк у Брчком нема, наводећи да је Синдикат Брчко дистрикта остварио своје циљеве тако што је у међувремену дошло до процентуалног повећања плата, затим будуће позиционирање Службе за рад и радне односе у органима јавне управе Дистрикта, плаћање путних трошкова од нове године, као и активности око доношења Колективног уговора до краја године.

-Синдикат је значајно успио у својим намјерама, остало је спорно питање како и на који начин регулисати плате и узимајући све то у обзир, по мени разлога за генерални штрајк нема – изјавио је Милић након сједнице Скупштине Брчко дистрикта.

Оцијенио је да је много неправде донио Закон о платама Брчко дистрикта из 2019. године те да је “доста проблематичан” јер је пореметио односе између различитих категорија запослених у Дистрикту.

-Мишљења сам да се у даљем поступку пеговарања може доћи до побољшања материјалног положаја запослених, а не генералним штрајком – истакао је Милић и навео да службе које излазе на терен и раде у тешким условима морају имати неку врсту додатка на плате што треба бити предмет преговарања или свеобухватних измјена Закона о платама.

Скупштина Брчко дистрикта БиХ је у првом наставку 45. редовног засједања јуче дала сагласност на Допуну Правилника о платама, накнадама плате и осталим материјалним правима запослених у ЈЗУ “Здравствени центар Брчко“, а која се односи на умањење плата радника у вријеме генералног штрајка.

Милић је устврдио да ово није репресивна мјера јер је штрајк здравствених радника одавно окончан договором представника радника и Владе Дистрикта, већ да се ради о нормативном заокруживању материје која се тиче права и обавеза радника када је у питању генерални штрајк.

-Послодавац има то право на основу Закона о штрајку, а имамо и судску праксу која је то потврдила да је неопходно донијети акте који ће прецизирати начин плаћања радника у вријеме генералног штрајка – навео је Милић.

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img