spot_img
spot_img

Milić: Nema razloga za generalni štrajk u Brčko distriktu

spot_img
spot_img

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić smatra da razloga za generalni štrajk u Brčkom nema, navodeći da je Sindikat Brčko distrikta ostvario svoje ciljeve tako što je u međuvremenu došlo do procentualnog povećanja plata, zatim buduće pozicioniranje Službe za rad i radne odnose u organima javne uprave Distrikta, plaćanje putnih troškova od nove godine, kao i aktivnosti oko donošenja Kolektivnog ugovora do kraja godine.

-Sindikat je značajno uspio u svojim namjerama, ostalo je sporno pitanje kako i na koji način regulisati plate i uzimajući sve to u obzir, po meni razloga za generalni štrajk nema – izjavio je Milić nakon sjednice Skupštine Brčko distrikta.

Ocijenio je da je mnogo nepravde donio Zakon o platama Brčko distrikta iz 2019. godine te da je “dosta problematičan” jer je poremetio odnose između različitih kategorija zaposlenih u Distriktu.

-Mišljenja sam da se u daljem postupku pegovaranja može doći do poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih, a ne generalnim štrajkom – istakao je Milić i naveo da službe koje izlaze na teren i rade u teškim uslovima moraju imati neku vrstu dodatka na plate što treba biti predmet pregovaranja ili sveobuhvatnih izmjena Zakona o platama.

Skupština Brčko distrikta BiH je u prvom nastavku 45. redovnog zasjedanja juče dala saglasnost na Dopunu Pravilnika o platama, naknadama plate i ostalim materijalnim pravima zaposlenih u JZU “Zdravstveni centar Brčko“, a koja se odnosi na umanjenje plata radnika u vrijeme generalnog štrajka.

Milić je ustvrdio da ovo nije represivna mjera jer je štrajk zdravstvenih radnika odavno okončan dogovorom predstavnika radnika i Vlade Distrikta, već da se radi o normativnom zaokruživanju materije koja se tiče prava i obaveza radnika kada je u pitanju generalni štrajk.

-Poslodavac ima to pravo na osnovu Zakona o štrajku, a imamo i sudsku praksu koja je to potvrdila da je neophodno donijeti akte koji će precizirati način plaćanja radnika u vrijeme generalnog štrajka – naveo je Milić.

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img