Brčko: Od naredne školske godine stipendije i za srednjoškolce

Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade posljednjih mjeseci intenzivno je surađivalo sa ovdašnjom poslovnom zajednicom, odnosno tripartitnim Vijećem te Zavodom za zapošljavanje Brčko, kako bi utvrdili listu deficitarnih srednjoškolskih zanimanja.

Učenici koji odluče da se za iste školuju, ostvarit će pravo i na budžetsku stipendiju. Cijela aktivnost koju provodi Odjeljenje za obrazovanje, dobila je apsolutnu pohvalu i bezrezervnu podršku i na posljednjoj sjednici Skupštine Distrikta.

- Reklama -

„Za ovu namjenu, odnosno stipendiranje učenika na posljednjoj sjednici brčanske Vlade donijeli smo odluku o izdvajanju 40.000 maraka. To praktično znači da ćemo učenike koji odluče da se školuju za varioca, bravara, električara, zidara, keramičara, kuhara ili konobara da stipendiramo sa po sto maraka mjesečno“, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade Zoran Bulatović.

Ono što je takođe važno jeste da se ova odluka o stipendiranju odnosi samo na učenike srednjih škola čije je mjesto prebivališa u Brčkom odnosno na teritoriji Distrikta.

„I ovom odredbom željeli smo ustvari stimulisati upravo mlade ljude koji žive u Distriktu da se opredjele za ova zanimanja“ naglašava Bulatović.

Veoma bi važno bilo da za cijeli projekat, smatraju u Odjeljenju za obrazovanje, imamo i konkretnu podršku poslovne zajednice u Distriktu, koja se može manifestovati i kroz dodatno stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja i od strane privrednih subjekata.

„To se naročito odnosi na neka naša Javna preduzeća, primjerice JP “Komunalno”, kao i na sve druge privredne subjekte iz realnog, takozvanog privatnog sektora. To bi moglo podrazumjevati i direktni Ugovor o zaposlenju sa učenikom i to na obavezujući vremenski period, čime bi i budući poslodavac kao i uposlenik, ostvarili jednu dozu poslovene sigurnosti“, akcentirao je Bulatović.

Svakako, veoma je važno da poslovna zajednica i kad dobije školovan, odnosno stručan kadar, zna kvalitetno da ga valororizuje kroz platu.

„Na taj način bi svi zajedno zaokružili proces, odnosno napravili dodatni stimulans da zajednički ispunimo cilj, a to je da mladi imaju posao i dodatni razlog da ostanu u Brčkom i BiH“, zaključio je šef Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade Zoran Bulatović.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime