spot_img
spot_img

Откривена нова буба у Србији, добила име по Новаку Ђоковићу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Откривена је и описана нова пећинска врста инсеката за науку, која је названа Duvalius djokovici (Ђоковићев дувалијус), у част трофејног тениског шампиона Новака Ђоковића.

Научни рад са открићем и описом нове врсте инсеката у Симиној јами, која се налази у селу Горње Кошље на планини Повлен у околини Љубовије у западној Србији, објављен је прије неколико дана у реномираном међународном зоолошком научном часопису Annales Zoologici Fennici, саопштио је Биолошки факултет у Београду.

Нову врсту за науку су описали проф. др Срећко Ћурчић и др Никола Весовић са Универзитета у Београду – Биолошког факултета, као и ентомолог и биоспелеолог Драган Павићевић из Београда. Типске примјерке ове врсте су сакупили биоспелеолози Милош Кураица, који је такође један од аутора овог научног рада, као и др Ива Њуњић.

Duvalius djokovici (у преводу “Ђоковићев дувалијус”) веома је ријетка и уско локализована врста инсеката трчуљака, наводи се у саопштењу Биолошког факултета.

“Насељава Симину јаму и нигде се више не може наћи у свету. У питању је ситна, потпуно слепа и депигментисана врста инсеката са дугачким ногама и антенама. Она је јако хитра и грабљива, а храни се другим ситним животињама које насељавају наведену јаму”, пише у саопштењу.

Сматра се да је врста јако стара, а њени најближи сродници насељавају западну Србију и везани су за земљиште планине Маљен и пећинске објекте у околини Ваљева.

Заједничке особине са Новаком Ђоковићем

Аутори су нашли сличност између нове врсте инсеката за науку и Новака Ђоковића на основу неколико заједничких особина: брзине, снаге, истрајности, еластичности и способности да опстаје у суровом окружењу.

“Нова врста инсеката је предатор у подземној средини, а Новак фигуративно на тениском терену. Такође, обоје потичу из Србије. Аутори нове врсте су и обожаваоци Новака Ђоковића, тако да је то још један додатни разлог зашто су врсту назвали баш по најбољем тенисеру свих времена и једном од најдоминантнијих спортиста света икада”, наводи се у саопштењу.

Иначе, нова врста инсеката није прва врста животиња која је названа по Новаку Ђоковићу.

Недавно је описана нова слатководна врста пужева за науку из Црне Горе у научном часопису Subterranean Biology, која је названа Травунијана дјоковици.

 

 

(b92.net)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img