Dobrobit kafe: Tri šoljice kafe dnevno najbolja doza

U našoj tradiciji je kafa običaj koji je neizostavan za početak i kraj dana ali i širom svijeta je najpopularnije piće. Postoje mnoga istraživanja o kafi i kako ona dijeluje na ljude.

Pojedini tvrde da je ona veoma šetna, dok se drugi zaklinju u njene dobre strane.

- Reklama -

Najbolja demonstracija uticaja kafe širom svijeta dogodila nadavno u Pekingu, prestonici zemlje čaja Kine, u kojem je američki lanac kafeterija Starbaks otvorio svoju najveću prodavnicu.

“Zdravstvene dobrobiti postoje kao što je manji rizik od smrti zbog srčanih oboljenja, moždanog udara i manji rizik od samog razvoja bolesti srca. Za takve ishode, maksimalnu korist donose tri do četiri šolje kafe dnevno”, kaže Robin Puli sa Univerziteta Sautempton.

Istraživaci sa univerziteta Sautempton objasnili su da ispijanje kafe takođe umanjuje rizik od razvoja dijabetesa, bolesti jetre, demencije i čak nekih vrsta kancera. Izuzetak važi za trudnice i osobe sklone prelomima kostiju. Ipak ističu da je se istraživanje odnosilo samo na koristi kafe, ne i svega što ide uz nju. To se ne odnosi na šećer, sirup ili biskviti, keks, kolače i peciva.

Najveća dobrobit koju su otkrili bila je u borbi protiv bolesti jetre, istraživači planiraju kliničke testove o upotrebi kafe kao tretmana za cirozu jetre.

Na kraju ipak uz svoju omiljenu kafu uživajte, ali se trudite da zavolie kafu bez dodatnih sastojaka i puno šečera. Uravnotežen dnevni unos kafe , je sasvim dovoljan da budete energični, i da uživajte u svom omiljenom napitku.

 

 

 

 

 

(Slobodanka Stevanović/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime