spot_img
spot_img

Бољи од “лежећег полицајца” или не? 3Д пјешачки

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Исланд је још једна у низу земаља које покушавају да унаприједе безбједност пјешака у саобраћају исцртавањем такозваних 3Д “зебри” на пјешачким прелазима, како би натерали возаче да успоре.

Обележени пешачки прелази на местима на којима нема семафора нису довољно упозорење које би навело непажљиве возаче да успоре, па су и даље потенцијално опасни за пешаке, а нарочито децу.

Зато се власти у земљама широм света довијају на различите начине како би натерали оне који пребрзо возе у близини пешачких прелаза – поготово поред школа и обданишта – да успоре до брзине која им омогућава да се безбедно зауставе испред зебре, ако се на њој затекне пешак.

Осим саобраћајних знакова, примењују се и друге методе, од којих је најзаступљенија (као и на нашим луицама) постављање успоривача саобраћаја, познатијих као “лежечи полицајци”. Проблем са овом врстом препреке, нарочито са типовима који се постављају по градовима у Србији, је што она знатно отежава кретање возила јер је често неопходно да возач у потпуности заустави возило, како би пажљиво прешао преко лежећег да не оштети аутомобил.

У неким земљама последњих година јавила се идеја да се уместо физичких “лежечих полицајаца” поставе виртуелни, 3Д, исцртани на коловозу. Ова метода најчешће се примењује у комбинацији са обележеним пешачким прелазом, па су тако на улицама неких градова у свету почеле да се појављују 3Д зебре.

Ови прелази код возача који се приближава стварају илузију да на пешачком постоји права физичка препрека, што ће их натерати, барем док не схвате да се ради о илузији, да знатно успоре свој аутомобил.

Најновији пример 3Д прелаза може се видети на Исланду, а пројекат је подржало тамошње Министарство саобраћаја

Идеја стварања оптичке илузије на коловозу није нова, а први такви “лежећи полицајци” исцртани су 2008. у Филаделфији, у САД, да би се касније појавили и у другим земљама, попут Немачке, Белгије, Аустрије, Велике Британије, Шпаније и Индије.

У индији, где су пројекат започели 2016, кажу да је он дао задовољавајуће резултате и намеравају да поставе више оваквих 3Д зебри.

Мада је ово решење јефтиније и практичније у односу конвенционалне “лежеће полицајце”, а уз то и не оштећује огибљење на аутомобилу, основни проблем је што ће возачи који једном прођу том деоницом схватити да је у питању оптичка илузија и следећи пут вероватно неће успорити испред прелаза.

Шта ви мислите, да ли 3Д зебре могу да замене класичне успориваче саобраћаја и да ли сте за то да се исцртају и на нашим улицама?

 

 

 

(b92.net)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img