spot_img
spot_img

Аутомобил који одбија да оде у историју

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На путевима у Босни и Херцеговини и даље крстаре „голфови двојке”. И то у значајном броју.

„Голфови двице”, како их тамо зову, веома су цењени у брдским пределима, где се споменуто возило, без већих проблема пробија неуређеним друмовима.

Тајна успеха аутомобила који је престао да се производи 1992. године је у квалитету и једноставности. Када говоримо о квалитету то се не односи само на возила произведена у Немачкој већ и она која су сишла са производних трака Творнице аутомобила Сарајево, у Вогошћи. Уз мало пажње „голфови”, посебно они са дизел моторима, прелазе 300.000 и више километара, са фабричким деловима. Каросерија је чврста, временом се појављује корозија али то решава добра заштита. Или сваки иоле добар лимар. Мењач је одличан, трап је добар, са изузетком хомокинетичких зглобова. Фабрички пропадају после неколико десетина хиљада километра, заменски знатно брже. Највише замерки било је на електричне инсталације, односно спојеве који кородирају. Проблем са бравама никада није отклоњен, због чега је тај аутомобил увек био на мети лопова. Крадљивцима је требало само неколико секунди да уђу у аутомобил.

Аутомобил се одлично показао, али поставља се питање где власници набављају резервне делове. Тај модел је престао да се прави пре три деценије .

– Све може да се нађе. Има још и оригиналних делова а добри су и заменски. Раније су они стизали из Турске, сада из Кине а ради и мала привреда, објашњава мајстор Драган, из Шековића, у Босни. Он делове набавља у Зворнику који је центар за дистрибуцију за целу источну Босну.

У његовом дворишту паркирано је десетак „голфова двојки”. Неки су на точковима, чекају регистрацију, другу служе за резервне делове. Звучи невероватно али нанјтраженији део за „голф 2” је волан јер на оригиналном пропада пена. Тај проблем је решио један занатлија из Србије који лије волане. Посао му иде добро па је почео да извози у земље Европске уније.

Иначе, производња „голфа 2” је почела 1983. године. До децембра 1992. године произведено је више од шест милиона примерака. И даље је веома цењен и у Великој Британији где је од могућих максималних пет поена за квалитет добио четири. „Голф” служи као друго, породично возило које на годишњем нивоу, захтева улагање од око 630 фунти. За стандард у Великој Британији, то је и више него прихватљива сума. Она је на Балкану знатно нижа – јефтинији су и мајстор и делови.

У Немачкој, нов фар за „голф 2” кошта 32, хладњак 42 а сет квачила 123 евра. Браник кошта 129, анласер 122 а карбуратор 558 евра. Толико у Србији и Босни и Херцеговини стаје цео „голф”, у добром стању. Сипај гориво, пали и вози.

 

 

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img