Званично представљен Акциони план „Зелени градови“ за Брчко дистрикт - nula49.com
spot_img
spot_img

Званично представљен Акциони план „Зелени градови“ за Брчко дистрикт

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након што се Брчко дистрикт Босне и Херцеговине у октобру 2021. године придружио програму „Зелени градови“ Европске банке за обнову и развој потписивањем Меморандума између Владе Дистрикта и ЕБРД-а, данас је званично представљен Акциони план „Зелени градови“ за Брчко дистрикт БиХ.

Тим поводом, присутни су имали прилику погледати презентацију о процесима израде и очекиваним резултатима овог Плана.

Представљање пројекта озваничио је својим обраћањем градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић, казавши да је општи циљ израде Акционог плана „Зелени град“ пружање подршке Дистрикту да постане четврти град у Босни и Херцеговини који је ступио у истоимену мрежу, заједно са око 50 градова широм Европе, за што је истакао искрену захвалност Влади Италије која је путем Централне европске иницијативе финансирала израду Акционог плана, као и ЕБРД-у.

Он је додао да Влада наставља радити по досадашњем плану у сврху побољшања живота свих грађана Дистрикта што укључује довршавање започетих пројеката комуналне инфраструктуре, реконструкцију и изградњу саобраћајница и путне сигнализације, канализационе и водоводне мреже, као и побољшање електронапонске мреже и увођење ЛЕД расвјете.

Златан Мусић, шеф Јединице за имплементацију пројеката из међународних фондова Развојно-гарантни фонд Брчко дистрикта БиХ, објаснио је укратко концепт поменутог Акционог плана.

„Акциони план зелених градова обухвата 134 конкретна индикатаора који се раде по истој методологији, методологији Европске банке за обнову и развој која се имплементира у 52 града у земљама Европске уније и омогућит ће да у осам основних области се дефинишу конкретни приоритети и мјере које ће бити намјењене развоју Дистрикта. Неке од тих области су заштита ваздуха, тла, воде, такође неке од тих области укључују и енергетску ефикасност, декарбонизацију и слично“ истакао је Мусић.

Мануела Несл, директорица Канцеларије Европске банке за обнову и развој у БиХ, исказала је своје задовољство овим пројектом који ће трајати око 12 мјесеци.

„Дистрикт се до сада показао као веома одличан и ми смо већ урадили прве инвестиције које се односе на „Луку Брчко“ као и водоводне мреже у Дистрикту. Ту има изазова са којима се сусрећемо, али вјерујемо да ћемо у наредном периоду то све ријешити заједно. Надамо се да ћемо остварити јако добру сарадњу у наредном периоду са Дистриктом, такође позивамо и све грађане, заинтересоване стране да се укључе активно у овај пројекат“ изјавила је директорица Несл.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img