spot_img
spot_img

Зоран Булатовић, нови шеф Одјељења за образовање: Приоритет сачувати здравље ученика

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Приоритет у раду Одјељења за образовање брчанске Владе је заштита ученика од пандемије, те стварање позитивних промјена у цјелокупном систему и то од предшколског до висиоког образовања у Дистрикту.

“Кад је ријеч о пандемији, основно је придржавати се свих одлука Кризног штаба, али уједно и учинити максимум да школску годину, у потпуности приведемо крају у складу са законом, односно да се испоштују све законске норме”, рекао је нови шеф Одјељења, Зоран Булатовић.

Међу приоритетима је и подизање на виши ниво система предшколског образовања гдје би Влада субвенционирала дио трошкова боравка дјеце у приватним вртићима, те изградила нова обданишта под ингеренцијама одјељења.

“Прије свега, мислим на почетак рада обданишта на Илићки, затим изградњу нових обданишта на Бродуши и у Српској Вароши, а настојаћемо бар започети радове на изградњи новог обданишта и у Грбавици”, истиче Булатовић.

У самом процесу основног образовања би, као новина, требало да буде уведен предмет информатика за ученике од првог разреда.

“Предвиђено је да основци до четвртог разреда, буду подвргнути и обавезним, превентивним љекарским прегледима и то оним офтомолошким и стоматолошким”, прецизирао је Булатовић.

Унапријеђење дигиталне писмености наставног особља као и електронског дневника, такође је план руководства одјељења.

Посебна пажња ће бити посвећена и одабиру смјерова у средњим школама и то у складу са потребама брчанске привреде, те у том смислу стипендирања ученика који се школују за такво занимање.

“У процедуру ће ући и формирање одјељења Средње музичке школе, могуће при Гимназији, а није искључено да такво одјељење дјелује и засебно. Код високог образовања, у ресорном одјељењу брчанске Владе, настојаће да заживи идеја о формирању универзитета у Дистрикту, али и да се промијени концепт стипендирања студената у смислу да предност имају они који се образују за дефицитарна звања.

“Кад је ова област у питању планирамо разрадити концепт по којем би студенти, које је наша влада стипендирала, имали и предност приликом запошљавања јер из ког разлога су стипендирани, ако неће добити прилику да овдје раде?” апострофирао је Булатовић.

Сасвим засебан сегмент је обнова инфраструктуре у овиру чега неколико пројеката има приоритет, а понајприје реконструкција Четврте основне школе.

“Ту су још и изградња фискултурних сала Пољопривредно-медицинске школе, као и сала у саставу основних школа у Омербеговачи и насељу Брод”, прецизирао је Булатовић, додавши да ће “Одјељење и у законодавном смислу начинити неке корекције које ће имати за циљ побољшање цијелог система, те праћење достигнућа земаља Европске уније унутар образовног система.”

Иначе, Зоран Булатовић је дипломирани економиста, рођен 1964. године, а у ранијем периоду био је директор једног од брчанских хотела, те у посљедње двије године шеф Одјељења за комуналне дјелатности брчанске Владе.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img