Zoran Bulatović, novi šef Odjeljenja za obrazovanje: Prioritet sačuvati zdravlje učenika

Prioritet u radu Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade je zaštita učenika od pandemije, te stvaranje pozitivnih promjena u cjelokupnom sistemu i to od predškolskog do visiokog obrazovanja u Distriktu.

“Kad je riječ o pandemiji, osnovno je pridržavati se svih odluka Kriznog štaba, ali ujedno i učiniti maksimum da školsku godinu, u potpunosti privedemo kraju u skladu sa zakonom, odnosno da se ispoštuju sve zakonske norme”, rekao je novi šef Odjeljenja, Zoran Bulatović.

Među prioritetima je i podizanje na viši nivo sistema predškolskog obrazovanja gdje bi Vlada subvencionirala dio troškova boravka djece u privatnim vrtićima, te izgradila nova obdaništa pod ingerencijama odjeljenja.

“Prije svega, mislim na početak rada obdaništa na Ilićki, zatim izgradnju novih obdaništa na Broduši i u Srpskoj Varoši, a nastojaćemo bar započeti radove na izgradnji novog obdaništa i u Grbavici”, ističe Bulatović.

U samom procesu osnovnog obrazovanja bi, kao novina, trebalo da bude uveden predmet informatika za učenike od prvog razreda.

“Predviđeno je da osnovci do četvrtog razreda, budu podvrgnuti i obaveznim, preventivnim ljekarskim pregledima i to onim oftomološkim i stomatološkim”, precizirao je Bulatović.

Unaprijeđenje digitalne pismenosti nastavnog osoblja kao i elektronskog dnevnika, takođe je plan rukovodstva odjeljenja.

Posebna pažnja će biti posvećena i odabiru smjerova u srednjim školama i to u skladu sa potrebama brčanske privrede, te u tom smislu stipendiranja učenika koji se školuju za takvo zanimanje.

“U proceduru će ući i formiranje odjeljenja Srednje muzičke škole, moguće pri Gimnaziji, a nije isključeno da takvo odjeljenje djeluje i zasebno. Kod visokog obrazovanja, u resornom odjeljenju brčanske Vlade, nastojaće da zaživi ideja o formiranju univerziteta u Distriktu, ali i da se promijeni koncept stipendiranja studenata u smislu da prednost imaju oni koji se obrazuju za deficitarna zvanja.

“Kad je ova oblast u pitanju planiramo razraditi koncept po kojem bi studenti, koje je naša vlada stipendirala, imali i prednost prilikom zapošljavanja jer iz kog razloga su stipendirani, ako neće dobiti priliku da ovdje rade?” apostrofirao je Bulatović.

Sasvim zaseban segment je obnova infrastrukture u oviru čega nekoliko projekata ima prioritet, a ponajprije rekonstrukcija Četvrte osnovne škole.

“Tu su još i izgradnja fiskulturnih sala Poljoprivredno-medicinske škole, kao i sala u sastavu osnovnih škola u Omerbegovači i naselju Brod”, precizirao je Bulatović, dodavši da će “Odjeljenje i u zakonodavnom smislu načiniti neke korekcije koje će imati za cilj poboljšanje cijelog sistema, te praćenje dostignuća zemalja Evropske unije unutar obrazovnog sistema.”

Inače, Zoran Bulatović je diplomirani ekonomista, rođen 1964. godine, a u ranijem periodu bio je direktor jednog od brčanskih hotela, te u posljednje dvije godine šef Odjeljenja za komunalne djelatnosti brčanske Vlade.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime