Značajna promjena: Za vrijeme neradnih dana nije zabilježen nijedan prekršaj o radu - nula49.com
spot_img
spot_img

Značajna promjena: Za vrijeme neradnih dana nije zabilježen nijedan prekršaj o radu

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Inspektori Inspektorata Brčko distrikta BiH za vrijeme praznika Nove godine 1. i 2. januara koji su Zakonom o praznicima proglašeni kao neradni dani nisu zabilježili ni jedan prekršaj o radu. Iz Inspektorata poručuju da je glavni razlog ove promjene uvođenje novčanih kazni za nepoštivanje uputstva o radu za vrijeme praznika u Brčko distriktu.

Tokom 1. i 2. januara inspektori Inspektorata Brčko distrikta vršili su pojačane kontrole na području Distrikta, a sve u cilju kako bi utvrdili da li se privredni subjekti pridržavaju uputstva o radu čime je prvi januar određen kao neradni rad, dok je drugog januara dozvoljen rad svim privrednim subjektima u periodu od 7 do 14 sati. Samir Đuvić, v.d. glavnog inspektora u Inspektoratu rekao je da inspektori za vrijeme kontrole nisu zabilježili nijedan prekršaj o radu.

„Moramo istaći da je došlo do značajne promjene, jer u istom periodu prošle godine izdato je ukupno 14 prekršajnih naloga po 5.000 KM i 14 prekršajnih naloga u iznosu od po 1.000 KM“, dodao je Đuvić.

Đuvić je naglasio da će Inspektorat Brčko distrikta u saradnji sa ostalim relevantnim institucijama u narednom periodu raditi na tome se zabrani ulična prodaja pirotehničkih sredstava kako bi se distribucija pirotehnike u Distriktu mogla staviti pod kontrolu.

Iz Inspektorata Brčko distrikta podsjetili su da kazne za sve prekršioce upustva o radu za vrijeme praznika iznose od pet do 10 hiljada KM za pravna lica i od dvije do četiri hiljade KM za fizička lica i samostalne preduzetnike koji obavljaju poslovnu djelatnost. Također, istakli su nadu da će se svi privredni subjekti pridržavati Zakona o radu i u nadolazećem periodu.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img