spot_img

Žene Bošnjakinje ne zaboravljaju stare običaje

Published:

- Advertisement -

Članice Udruženje žena Bošnjakinja Brčko distrikta BiH danas su na Trgu mladih organizovale druženje uz ćeteniju i topli čaj. Pred oko nekoliko desetina ljudi, vrijedne žene su pravile ovu poslasticu, koja osim gastronomskog, ima veliki tradicijski značaj za Bošnjake ovog kraja.

Munevera Kaloper, predsjednica Udruženja ispričala je da je ovo prilika za međusobno druženje, ali i ukazivanje na običaje Bošnjaka i očuvanje njihove kulturne baštine. “Ćetenija se u kućama uvijek pravila zimi, a kada bi se napravila okupljali bi se momci i djevojke, kao i stariji svijet. Kada bi se momak privukao i ukrao ćeteniju, to bi bio znak da će se ta djevojka iz te kuće udati”, ispričala je Kaloper o simbolici pravljenja ćetenije i narodnih običaja.

Fatima Huremkić, članica Udruženja ispričala je kako se pravi ćetenija. Osnovni sastojci od kojih se pravi su: brašno, šećer, ulje i limunov sok, čija se smjesa uz pomoć više ženskih ruka mijesi do tzv. kajšenja. Ovaj recept je kaže naučila od svoje nane i tetke, kao i mnoge žene koje su u Centru pravile ćeteniju.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img