spot_img

Zemljoradnici nezadovoljni: Institucije koče razvoj zadruga u Brčkom

Published:

- Advertisement -

Predstavnici zemljoradničkih zadruga u Brčko distriktu nezadovoljni su odnosnom institucija prema zadrugarstvu, jer ne podstiču razvoj ovog oblika privređivanja.

Direktor zemljoradničke zadruge „Brka“ iz Brčkog, Šaćir Rahmani, kaže da institucije predstavljaju kočnicu zadrugarima i da osnovni problem predstavlja pitanje imovine i neusaglašenosti Zakona o zemljoradničkim zadrugama u Distriktu sa Zakonom o zadrugama BiH.

Zbog toga zadrugama nije vraćena oduzeta imovina, te traže da se u rešavanje ovog problema ponovno uključi Vlada Brčkog.

Naime, ovim pitanjem bavila se bezuspešno prethodna Vlada, pa su zadrugari sada pomoć potražili i od novog gradonačelnika Siniše Milića.

On je obećao da će sa nadležnim Odeljenjem i službama još jednom analizirati ovaj problem.

Zadrugari nisu zadovoljni ni politikom podsticaja, iako priznaju da se na tom planu beleže pozitivni pomaci jer su od ove godine dobili pravo na podsticaj prema Zakonu o podsticaju privredi, koji do sada nisu imali.

Od ukupno devet registrovanih zemljoradničkih zadruga u Distriktu većinu je blokirala Poreska uprava, a među retkima koje uspešno posluju je ZZ “Brka“ kojoj je osnovna delatnost organizovanje proizvodnje i zajednički plasman mleka mlekarama.

– Najveći kupac nam je „Mlekoprodukt“ iz Kozarske Dubice, a povremeno radimo i sa drugim mlekarama. Bavimo se i organizovanom proizvodnjom uljarica za potrebe „Bimala“ kao i otkupom žitarica, voća i povrća za prerađivačku industriju, a deo toga i izvozimo, uglavnom u Tursku – kaže Rahmani.

Ova Zadruga je dobila i podršku Češke razvojne agencije. Reč je o projektu povećanja proizvodnje i poboljšanja kvaliteta mleka u vrednosti od 580.000 evra u kome Češka vlada učestvuje sa 480.000 evra.

– Kroz ovaj projekat obezbedili smo prošle godine cisternu za transport kapaciteta 10.000 litara mleka, veći broj manjih laktofriza za potrebe farmi kapaciteta od 200-300 litara mleka, 21 laktofriz za otkupne stanice od 500 do 1.600 litara i dva velika laktofriza od po pet hiljada litara mleka za sabirni centar. Za ovaj centra planiramo izgradnju novog objekta u industrijskoj zoni u Vitanovićima, koji ćemo početi pošto dobijemo urbanističku saglasnost. Ove godine treba da stigne nova količina laktofriza i laboratorija, a planirane su i dodatne edukacije kao i poseta poljoprivrednih proizvođača farmerima u Češkoj – kaže Rahmani.

On dodaje da se u zavisnosti od cene mleka godišnje proizvede i otkupi od tri do pet miliona litara mleka. Pored ovog projekta ZZ“Brka“ obezbedila je i podršku Češke vlade za izgradnju sušare za žito kapaciteta od 200 tona kukuruza dnevno kao i podršku GIZ za projekat sušare za voće i lekovito bilje kapaciteta pet tona dnevno, koji treba da se realizuje do jeseni. Planiraju takođe i nabavku hladnjača za otkup voća i povrća.

Mada nema pouzdanih podataka, procene su da u Distriktu od zarugarstva živi oko 450 porodica. Smatra se i da bi bile veće cene ukoliko bi zadrugarstvo, ne samo u poljoprivrednoj nego i drugim oblicima proizvodnje, imalo veću podršku nadležnih institucija.

Nadaju se da će to bar delom moći ostvariti kroz nedavno potpisani memorandum Vlade i Nemačkog GIZ o uspostavljanju saradnje u cilju stvaranja pozitivnog poslovnog okruženja radi poboljšanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Više od 1.000 kooperanata

Zemljoradnička zadruga „Brka“ osnovana je 2001. godine. Kooperativnom proizvodnjom u Distriktu i entitetima bavi se putem zadružnog preduzeća „Farmakop“ Čelić i poslovne jedinice Lopare koje je u interesu proizvođača osnovano 2010. godine.

„Brka“ ima 14 zaposlenih radnika, a osim upisanih zadrugara imaju preko hiljadu kooperanata koji ostvaruju proizvodnju na svojim i imanjima Zadruge.

 

 

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img