spot_img
spot_img

Zbog visokih temperatura: Veći broj intervencija Hitne pomoći u Brčkom

spot_img
spot_img

Visoke temperature tokom prethodnih dana prouzrokovale su razne tegobe građanima na području Distrikta, zbog čega je Služba hitne medicinske pomoći zabilježila porast intervencija za čak 40 posto.

„Otprilike dnevno uradimo do 90 pregleda, odnosno intervencija na terenu, a radi se uglavnom o pacijentima treće životne dobi i hroničnim bolesnicima. Najučestaliji simptomi kod pacijenata su dehidracija, nesvjestica i malaksalost. Savjetujem građanima da izbjegavaju nepotrebno izlaganje suncu u periodu od 10 do 18 sati, te da vode više računa o redovnoj hidrataciji organizma i da pripaze na ishranu“, rekao je Edo Nuhić, doktor u Službi hitne medicinske pomoći.

Prema njegovim riječima mlađe osobe koje se tokom ovih toplih ljetnih dana rashlađuju na rijekama ili bazenima javljaju se također zbog problema sa enterocolitisima koji se pojavljuju usljed kupanja u tim vodama jer nisu na adekvatan način filtrirane.

Nuhić savjetuje građanima da redovno unose tečnost i da zbog visokih temperatura trebaju izbjegavati začinjenu hranu. Također u ishranu trebaju uvesti više lisnatog povrća i voća koje je bogato vodom, te da ako jedu hranu s mesom da to bude kuvana hrana kako bi bila lakše varljiva.

Iako je povećan broj pregleda, u Službi hitne medicinske pomoći još uvijek nije evidentiran ni jedan slučaj sunčanice ili toplotnog udara, ali da su svakako prisutni drugi simptomi. Većinom ti simptomi izgledaju kao posljedica sunčanice ili toplotnog udara, ali oni uglavnom nastaju zbog hroničnih oboljenja kada se javljaju simptomi kao što su glavobolja i malaksalost.

S obzirom da je usljed visokih temperatura prisutan psihofizički umor iz Službe hitne pomoći savjetuju građanima da češće provjetravaju prostorije u kojima borave, te da ukoliko osjete određene simptome ili tegobe da istoga trenutka potraže doktorsku pomoć pozivom na broj 124.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img