Због високих температура: Већи број интервенција Хитне помоћи у Брчком - nula49.com
spot_img
spot_img

Због високих температура: Већи број интервенција Хитне помоћи у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Високе температуре током претходних дана проузроковале су разне тегобе грађанима на подручју Дистрикта, због чега је Служба хитне медицинске помоћи забиљежила пораст интервенција за чак 40 посто.

„Отприлике дневно урадимо до 90 прегледа, односно интервенција на терену, а ради се углавном о пацијентима треће животне доби и хроничним болесницима. Најучесталији симптоми код пацијената су дехидрација, несвјестица и малаксалост. Савјетујем грађанима да избјегавају непотребно излагање сунцу у периоду од 10 до 18 сати, те да воде више рачуна о редовној хидратацији организма и да припазе на исхрану“, рекао је Едо Нухић, доктор у Служби хитне медицинске помоћи.

Према његовим ријечима млађе особе које се током ових топлих љетних дана расхлађују на ријекама или базенима јављају се такођер због проблема са ентероцолитисима који се појављују усљед купања у тим водама јер нису на адекватан начин филтриране.

Нухић савјетује грађанима да редовно уносе течност и да због високих температура требају избјегавати зачињену храну. Такођер у исхрану требају увести више лиснатог поврћа и воћа које је богато водом, те да ако једу храну с месом да то буде кувана храна како би била лакше варљива.

Иако је повећан број прегледа, у Служби хитне медицинске помоћи још увијек није евидентиран ни један случај сунчанице или топлотног удара, али да су свакако присутни други симптоми. Већином ти симптоми изгледају као посљедица сунчанице или топлотног удара, али они углавном настају због хроничних обољења када се јављају симптоми као што су главобоља и малаксалост.

С обзиром да је усљед високих температура присутан психофизички умор из Службе хитне помоћи савјетују грађанима да чешће провјетравају просторије у којима бораве, те да уколико осјете одређене симптоме или тегобе да истога тренутка потраже докторску помоћ позивом на број 124.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img