spot_img
spot_img

Завршен јавни увид трасе ауто-пута кроз Брчко: Када креће експропријација земљишта?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Грађани Брчко дистрикта су до 19. децембра имали прилику да доставе своје примједбе и коментаре на Измјене и допуне Просторног плана којим се дефинише траса будућег ауто-пута кроз Дистрикт, локација за изградњу новог моста преко ријеке Саве и обухват будуће депоније у насељу Кладје.

Највише примједби грађана је усмено на јавној расправи и писмено на јавном увиду упућено на предложену трасу ауто-пута која по тренутном приједлогу треба проћи преко више стамбених и помоћних објеката приватних лица, појединих правних субјеката, у близини вјерских објеката те кроз средиште неких насељених мјеста.

Више од годину дана трајала су усаглашавања на свим нивоима власти како би се одредило куда ће ићи траса будућег ауто-пута који кроз Брчко дистрикт треба да повеже Београд, Бањалуку и Сарајево. Након што је Завод за планирање, пројектовање и изградњу Брчко дистрикта као носилац израде овог пројекта урадио свој приједлог и доставио га Одјелу за просторно планирање, исти је протеклих мјесец дана био на јавном увиду како би се грађани могли изјаснити о њему.

Као што се и очекивало предложена траса ауто-пута на терену није могла помирити све интересе и очекивања појектаната и становника.

Захтјев за помијерање трасе у односу на предложену већ су упутили становници МЗ Попово поље који су за то доставили више аргумената.

“У овој варијанти траса цијепа село на пола, руши и угрожава куће, руши фудбалски терен и трајно угрожава манастир. Зато су наши захтјеви да се изврши корекција трасе према сјеверу ако се већ траса не може преусмјерити да обиђе село”, истиче Вајо Ђокић, предсједник МЗ Попово поље.

Неки од грађана Брчко дистрикта којима траса ауто-пута по овом приједлогу прелази преко стамбених кућа и имања су исказали своје неслагање са наведеним приједлогом те су тражили да се њихова имовина не угрожава.

Један од таквих власника је и Адмир Јукан из Брке коме траса по овом приједлогу прелази преко његове и братове куће те фирме коју посједује.

“Колико год новаца да ми понуде мени то не значи ништа јер би најрадије волио да се та траса измјести и да не прелази преко моје имовине”, нагласио је Јукан.

Током јавне расправе која је организована 7. децембра и поједини чланови Владе су критиковали што се овакав документ нашао на јавном увиду а да прије тога није усаглашен на Влади Брчко дистрикта.

“Неприхватљиво је да чланови Владе Брчко дистрикта о овом предложеном рјешењу сазнају из медија. Наиме, исти дан када је објављено у медијима за то је сазнала јавност, али и ми у Влади. На тај начин смо остали ускраћени да све коментаре и сугестије, те примједбе које смо чули на јавној расправи правовремено исправимо”, истакао је Ратко Стјепановић, шеф Одјељења за јавне послове

“Без обзира на велики број упућених захтјева и примједби Завод за планирање, пројектовање и развој као носилац израде овог пројекта ће учинити све да оно што је технички могуће измијени у предложеној траси те да изађе у сусрет грађанима”, нагласио је Исмет Дедеић директор Завода.

До краја године Завод за планирање би Одјељењу за просторно планирање Владе Брчко дистрикта требао предати измјењени приједлог трасе ауто-пута уз уврштене измјене упућене од стране грађана, правних лица и институција.

Тиме ова прича око одабира коначне трасе ауто-пута неће бити завршена и пред нама је још дуг процес до израде идејног пројекта који би требао пружити детаљније одговоре на нека питања.

“Ово није коначна варијанта, много тога зависи од примједби грађана, фактичког стања на терену да би се дошло до коначне варијанте трасе ауто-пута и његових заштитних појаса”, истакла је Ивана Благојевић стручни савјетник за просторно-планску документацију у Одјељењу за просторно планирање и имовинско правне послове Владе Брчко дистрикта.

Након што се буду завршени Идејни и Главни пројекат трасе, урадит ће се план парцелације који је јако битан и који ће да пролази потпуно исту порцедуру као и ови планови чији је јавни увид управо завршен али ће њих усвајати Влада Брчко дистрикта. Након усвајања плана парцелације ће се радити експропријација земљишта и тек тада ће се знати које земљиште ће се експроприсати за изградњу те трасе.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img