Završen “III Krug prijateljstva – biciklistički maraton regijama Drina-Sava i Drina-Tara”

Po treći put uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Europi u okviru projekta “Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog i ekonomskog razvoja prekograničnih područja”, koji je podržan od strane Evropske Unije, Biciklistički klub “Sv. Nikolaj” Brčko je organizovao međunarodni biciklistički maraton regijama Drina-Sava i Drina-Tara.

Ova turističko-rekreativna manifestacija je za četiri dana trajanja okupila 30 učesnika koji su pedalali preko 300 km od Brčkog do Višegrada i za to vrijeme obišli prelijepe prirodne lokalitete kao što su kanjon Tare, sliv rijeke Drine, podrinjske planine, most Mehmed-paše Sokolovića i sl.

- Reklama -

Okupljeni maratonci iz Banja Luke, Beograda, Višegrada, Loznice, Bijeljine, Ljubovije, Bajine Bašte, Smederevske Palanke i Brčkog, odsjedajući u seoskim domaćinstvima ovih krajeva, mogli su se upoznati sa turističkom ponudom koju nudi ovaj region, među kojima se, pored prekrasnih prirodnih lokaliteta, ističe i odlična gastronomska ponuda.

Naravno, sticanje novih poznanstava i ostvarena prijateljstva svakako su jedan od najvećih vrijednosti ove manifestacije. Na maratonu su učestvovali i iskusni maratonci i strastveni biciklisti kao što je Ivica Milenković iz Smederevske Palanke koji je u zadnjih 20 godina obišao skoro sve biciklističke maratone u regionu.

“Oduševljen sam organizacijom maratona, pozitivnom atmosferom među učesnicima, ali i pristupačnošću za učešće”, rekao je Ivica. Maratonac Nikola Vidak iz Beograda je zadovoljan što je uspio obići ovaj region, jer, kako kaže, iako je išao na daleka putovanja biciklom, kao npr. na Alpe, oduvijek mu je bila želja na ovaj način spoznati podrinjski region.

Podstaknuti pozitivnim utiscima učesnika i potencijalom maratona, u biciklističkom klubu “Sv. Nikolaj” Brčko već počinjemo sa planovima za narednu godinu. Cilj nam je sljedeće godine okupiti i učesnike iz ostatka Evrope, ali i sa ostalih kontinenata, te na ovaj izuzetan način predstaviti turističku ponudu našeg regiona, koji ima itekako šta da ponudi – zaključio je ispred BK “Sv. Nikolaj”, organizator maratona i predsjednik kluba Željko Novaković.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime