spot_img

Zašto autobuse i dalje čekamo pod nadstrešnicom?

Published:

Brčko distrikt jedini je grad u BiH koji nema izgrađenu autobusku stanicu, a veliko je pitanja kad će ona biti i izgrađena.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić povukao je iz skupštinske procedure prijedlog odluke o prodaji zemljišta za izgradnju kompleksa autobuske stanice u Brčkom. Stanica je trebalo da se gradi putem specijalnog dogovora, a posao je bio povjeren preduzeću “Energi – bentz”.

-Smatram da izgradnju kompleksa autobuske stanice ne trebamo rješavati prodajom i vjerovatno ću predložiti da se to uradi davanjem koncesije ili na neki drugi način koji će obezbijediti da imovina ostane u vlasništvu distrikta – kaže Milić.

Odluka o raspolaganju imovinom putem specijalne pogodbe predložena je Skupštini još u septembru 2015. godine, ali nikada nije postignuta saglasnost o njenom stavljanju na dnevni red. Dijelom zbog različitih mišljenja o načinu rješavanja tog pitanja, a dijelom i zbog toga što “Energi – bentz” nije bio jedini zainteresovani ponuđač. Tokom javne rasprave o specijalnoj pogodbi o prodaji zemljišta za izgradnju autobuske stanice pored ovog preduzeća, koje je i podnijelo zahtjev za specijalnu pogodbu, javilo se još jedno preduzeće. “Viena Tour” Lončari dostavilo je ponudu sa nešto povoljnijim uslovima.

U konačnoj odluci predloženo je da se specijalna pogodba zaključi u korist prvobitnog ponuđača “Energi-bentz”.

Ponuđena cijena parcele na kojoj se nalazi autobuska stanica od oko deset hiljada kvadratnih metara tržišne vrijednosti u iznosu od 604.000 KM bila je 95.300 KM. Odluka o prodaji putem specijalne pogodbe predviđala je obavezu investitora da prema idejnom rješenju koje je predložio, izgradi autobusku stanicu ulaganjem 2.500.000 KM i zaposli 20 radnika uz zabranu otuđivanja parcele u periodu od 10 godina.

Naime, ovaj grad ranije je bio orjentisan na željeznički saobraćaj, pa je rješenje za autobusku stanicu bilo u izgradnji nastrešnice. Ona pokriva 12 perona, a napravljena je 1999. godine donatorskim sredstvima.

Dnevno kroz stanicu prođe više od 60 autobusa na međunarodnim i međugradskim linijama, a deset autobusa ima redovne polaske za evropske zemlje. Putovanje sa autobuske stanice u Brčkom posebno je teško putnicima koji zimi čekaju autobuse u proputovanju. Ponekad se njihov dolazak čeka i do sat vremena.

– Ovde se nemate gdje skloniti od hladnoće i vjetra. Ne možemo se sakriti ni u kafani, jer autobus može doći svaki čas – žale se putnici.

Međutim, još uvijek nije poznato kada će ovaj problem biti riješen.

Gradonačelnik Brčkog je osim odluke o specijalnoj pogodbi za autobusku stanicu iz skupštinske procedure povukao još nekoliko predloženih odluka o specijalnim pogodbama. Očekuje se njegovo izjašnjenje o načinima rješavanja ne samo pitanja izgradnje autobuske stanice, već i drugih pitanja koja su bile predmet specijalnih pogodbi. Na ovaj način pokušavao se riješiti zahtjev vjerskih zajednica za proširenje groblja kao i brčanski Interplet.

 

Gradonačelnik raspolaže imovinom

Imovinom Distrikta raspolaže gradonačelnik u skladu sa Zakonom o javnoj imovini koji poznaje redovno i raspolaganje specijalnom pogodbom.

O uslovima i opravdanosti specijalne pogodbe odlučuje Skupština na prijedlog gradonačelnika i nakon sprovedene javne rasprave.

 

 

(blic.rs)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img