Zasjedala Skupština: Zakon o udruženjima, zdravstvo, nacionalne manjine…

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su u nastavku 20. vanredne sjednice održane u srijedu, 29. jula 2020. godine, Zaključak o programu mjera s rokovima i odgovornim institucijama u oblasti javnog zdravstva Brčko distrikta BiH.

Zaključkom je precizirano šesnaest (16) mjera koje se odnose na organizaciono i kadrovsko jačanje, nabavku medicinskih aparata i donošenje akata koji treba da urede pitanja u oblastima gdje to nije urađeno, poput prikupljanja novčanih priloga u humanitarne svrhe.

Za realizaciju Zaključka sa utvrđenim rokovima zaduženi su Vlada, nadležno Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, Fond zdravstvenog osiguranja i Javna zdravstvena ustanova „Zdravstveni centar Brčko“.

Nakon 20. vanredne, 66. redovna sjednica počela je razmatranjem Informacije u vezi sa aktivnostima Kriznog štaba Brčko distrikta BiH u vezi s prevencijom zarazne bolesti virusa korona.

U prvom čitanju usvojen je Nacrt zakona o udruženjima i fondacijama kojim se nastoji urediti oblast dodjele grantova. Donesena je odluka da se između dva čitanja o ovom zakonu 3. septembra 2020. godine obavi javna rasprava. Kao prateći zakon usvojen je i Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o inspekcijama kojim se uvodi inspektor za udruženja i fondacije.

Usvojen je i Nacrt zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina o kome će, takođe, između dva čitanja, biti obavljena javna rasprava koja je zakazana za 8. septembar 2020. godine.

Poslanici su usvojili Zakon o mirnom okupljanju, a po hitnom postupku donesen je Zakon o javnim priredbama.

– Ovo su veoma važni zakoni za građane Brčko distrikta i našu zajednicu, a na koje se dugo čekalo. Trebalo je puno prije donijeti

Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina i posebno Zakon o udruženjima i fondacijama, koje smo nakon duge rasprave usvojili u prvom čitanju. Uvjeren sam da ćemo u drugom čitanju imati kvalitetne zakone na dobrobit svih građana – rekao je Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine.

Po hitnom postupku donesen je Zakon o izmjeni Zakona o stečaju, a usvojeni su i Zakon o izmjeni Zakona o prostornom planiranju i građenju i Zakon o dopuni Zakona o dječjoj zaštiti Brčko distrikta BiH.

Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o vodama odloženo je, kako bi se prethodno pribavila mišljenja zainteresovanih strana i obavila prethodna javna rasprava. Odloženo je i usvajanje Nacrta zakona o izmjenama Zakona o podsticaju u privredi.

Skupština je sinoć prekinula sjednicu koja će biti nastavljena u ponedjeljak, 3. avgusta 2020. godine.

– Skupština Brčko distrikta po Poslovniku ima kolektivni odmor tokom avgusta ali smo se opredijelili da radimo iduće sedmice i u ponedjeljak ćemo nastaviti ovu sjednicu, a u četvrtak smo planirali vanrednu sjednicu zbog rebalansa budžeta – izjavio je potpredsjednik Filipović.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime