Zasjedala Skupština: Revizorski izvještaji se i dalje ignorišu - nula49.com
spot_img
spot_img

Zasjedala Skupština: Revizorski izvještaji se i dalje ignorišu

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Skupština Brčko distrikta BiH je u prvom nastavku 51. redovnog zasjedanja primila k znanju izvještaje o reviziji finansijskog poslovanja u 2022. godini Policije, Kancelarije koordinatora Brčko distrikta pri Savjetu ministara BiH i četiri Vladina odjeljenja.

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da se preporuke revizora moraju poštovati i da revizorske izvještaje treba posmatrati kao preventivu u otklanjanju nedostataka u radu javne uprave i institucija Distrikta.

Glavni revizor Kancelarije za reviziju Brčko distrikta Selma Šadić rekla je je da su revizorski izvještaji Policije i Kancelarije koordinatora Brčko distrikta pri Savjetu ministara dobili pozitivna mišljenja, dok su odjeljenja Vlade distrikta za javnu bezbjednost, prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove, stručne i administrativne poslove te Odjeljenje za javne poslove dobili mišljenja s rezervom.

„Kancelarija za reviziju je prvi put u svojim izvještajima uvela tabelarni pregled svih prethodno datih preporuka sa analizom i ocjenom stanja, te statusom tih preporuka. Možemo konstatovati da je u Brčko distriktu loša realizacija datih preporuka. Procenti su na jako niskom nivou. Naša preporuka je da se u narednom periodu krene ka što boljoj realizaciji preporuka datih kroz revizorske izvještaje“, poručila je Šadićeva.

Ona je dodala da je Kancelarija za reviziju dostavila Skupštini, Vladi i revidiranim subjektima sve revizorske izvještaje za 2022. godinu te da su za izražavanje mišljenja uzeti izdaci tih subjekata za obavljanje posebnih poslova.

K znanju su primljene:

1. Informacija o stanju bezbjednosti za period januar–jun 2023. godine; i

2. Informacija o zastoju u radu odjeljenja Vlade Brčko distrikta i institucija Brčko distrikta BiH u izvršavanju obaveza iz procesa evropskih integracija, te hitnog postupanja na izradi programa integrisanja BiH u EU. Ova informacija primljena je k znanju uz zaključak kojim se zadužuju rukovodioci odjeljenja Vlade i institucija Brčko distrikta u radnim tijelima u okviru mehanizma koordinacije u procesu evropskih integracija da odgovorno i bez odlaganja izvrše svoje obaveze u izradi Programa integrisanja BiH u EU i da Vladinom Odjeljenju za evropske integracije i međunarodnu saradnju i skupštinskoj Komisiji za evropske integracije mjesečno dostavljaju izvještaje o aktivnostima vezanim za evropske integracije u kojima su učestvovali.

Skupština je dala saglasnost na odluku o najnižoj osnovici i vrijednosti boda za obračun plata u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Za narednu sjednicu odložene su sljedeće dvije tačke dnevnog reda:

1. Razmatranje informacije u vezi s poslaničkim pitanjem poslanika Admira Mujkanovića – izvjestilac šef Policije; i

2. Razmatranje incijative o ostvarivanju prava na primarnu zdravstvenu zaštitu porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida (predlog poslanika Admira Mujkanovića).

Poslanici će preostalih osam tačaka dnevnog reda razmatrati 8. novembra za kada je zakazan drugi nastavak 51. redovnog zasjedanja.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img