spot_img
spot_img

Засад ништа од новог моста Брчко – Гуња

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На градњу новог моста преко ријеке Саве између Републике Хрватске и БиХ, који спаја Гуњу и Брчко Дистрикт, а на чију се потребу указује већ годинама као на нужно рјешење за омогућавање сигурног промета људи, робе и добара, још ће се чекати.

Постојећи мост, саграђен 1894., дотрајао је и оштећен и стручњаци процјењују да ни прометом под посебним увјетима није сигуран. И начелник Гуње Анто Гутић истиче да је мост у јако лошем стању, посебице с брчанске стране, и да би РХ и БиХ требале што прије почети градњу новога.

Почетком 2011. потписан је и споразум о сурадњи Брчко Дистрикта и Вуковарско-сријемске жупаније као претпоставка за припрему заједничких пројеката за повлачење средстава из фондова ЕУ-а. Градња новог моста стављена је у први план. Усклађени су просторни планови, локалне власти свој су дио посла одрадиле, а реализација пројекта у надлежности је државе.

Из Министарства, мора, промета и инфраструктуре пак у одговору на упит Гласа Славоније истичу да их везано уз стање постојећег моста између Гуње и Брчког, али и потребе градње новога, досад још нитко није контактирао.

Изостала иницијатива

“Унаточ наведеним инфраструктурним мањкавостима постојећег моста, до данас нисмо запримили иницијативу грађана Хрватске којом би изразили хтијење за реализацијом реконструкције или градње новога моста, као ни захтјев БиХ, чији грађани такођер користе овај објект. А из службеног захтјева БиХ првенствено би било развидно образложење потребе реконструкције или градње моста на предметној локацији, слиједом чега би исто било упућено управитељу државних цеста, твртки Хрватске цесте д.о.о., у даљње поступање односно доставу мишљења о предложеној иницијативи”, стоји у одговору Самосталне службе за односе с јавношћу.

Полиција Брчко Дистрикта БиХ је, подсјећамо, 24. сијечња донијела Рјешење о потпуном прекиду промета за теретна моторна возила и аутобусе на прометницама према мосту и од њега (граничног прелаза) Брчко – Гуња до даљњега, у сврху заштите и сигурности људи и материјалних добара.

Претходила му је изванредна сједница Владе БД-а, која је тога дана упозната с информацијом о стању моста и с елаборатом о утврђивању стања, процјеном носивости и пројектом санације опреме моста, коју је направила ИПСА д. о. о. из Сарајева. Између осталог је наведено да се, имајући у виду изразито неповољне резултате провјере на замор, прекид промета тешких возила сматра обвезним и хитним, а полиција је тако и поступила. Од Савјета министара БиХ и надлежних министарстава затражено је хитно поступање у вези с новонасталим околностима.

Значење моста

Но одлуку о потпуном прекиду теретног промета преко савског моста између Гуње и Брчког, казали су нам у ПУ вуковарско-сријемској, босанска је страна донијела једнострано и пренагљено јер таква одлука не може бити на снази док се не усклади с ресорним министарством РХ. Граничне полиције двију држава међусобно су договориле да се теретни промет мостом стога одвија синкронизирано и да поштују правило да у исто вријеме само један теретњак може бити на мосту и тек када он прође, може кренути други како би оптерећење било што мање. О друкчијем режиму или потпуном прекиду теретног промета, напомињу, одлуку или некакав протокол требају заједнички донијети РХ и БиХ, а до сада се, како ствари стоје, у вези с тим није ништа догодило.

У одговору на упит Гласа Славоније у Министарству мора, промета и инфраструктуре напомињу да, имајући у виду билатерални карактер овог случаја, због чега се поступање надлежних инстанци РХ проводи успоредо с поступцима служби надлежних тијела БиХ, нису у могућности коментирати податке изнесене у елаборату о утврђивању инфраструктурног стања објекта моста, као ни резултате надзора које су провела тијела БиХ односно Дистрикта Брчко.

“Министарство мора, промета и инфраструктуре свјесно је значења које овај цестовни објект има за локално становништво, али и као транзитни коридор између двије државе, но о роковима и обухвату инфраструктурне иницијативе у овом предмету тренутно нисмо у могућности комуницирати”, закључују.

(glas-slavonije.hr)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img