spot_img
spot_img

Zaposleni u Zdravstvenoj stanici Bijela jutros obustavili rad na 45 minuta

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Četrdesetpetominunom obustavom rada zaposleni u Zdravstvenoj stanici Bijela ukazali su danas na težak položaj medicinskih radnika u Distriktu.

Predstavnik zdravstvenih radnika, doktor Farid Nišić rekao je novinarima tokom protesta da su obustavom rada apelovali na sve nadležne institucije kako bi se osigurali bolji uslovi rada i status medicinskih radnika u Brčkom.

„Naš status u mnogim aspektima zaostaje u odnosu na druge dijelove BiH a da ne govorimo o standardima EU. Mi imamo dva puta manje ljekara i četiri puta manje medicinskih radnika na hiljadu stanovnika“, naglasio je doktor Nišić dodajući da je povećanje plate kao jedan od zahtjeva logičan slijed događaja.

On je ponovio ranije zahtjeve zaposlenih u Zdravstvenoj stanici Bijela da im se pored povećanja naknade za rad od deset odsto, plate i putni troškovi te su zatražili potpisivanje Kolektivnog ugovora i formiranje Ljekarske komore Brčko distrikta.

„To tijelo bi riješilo mnoga pitanja koja se odnose se na očuvanje i zaštitu interesa ljekarske profesije, postavljanje standarda i cijena zdravstvenih usluga, usavršavanje kadra te izdavanje licenci za rad“, istakao je Nišić dodavši da se licence za rad ljekara u ovom gradu izdaju u entitetima i kantonima u BiH.

Doktor Nišić je još jednom uputio apel nadležnim institucijama da što hitnije prepoznaju ove probleme, jer će se prema njegovim riječima, egzoduz medicinskih radnika i dalje nastaviti.

„Posljedice odlaska medicinskih radnika će se vidjeti kroz urušavanje zdravstvenog sistema. Ružna je činjenica da svaki dan našu prelijepu državu napusti bar jedan ljekar i tri medicinska tehničara i to ne svojom voljom. Doći će do smanjenja kvaliteta zdravstenih usluga što će najviše osjetiti građani Brčkog“, pojasnio je Nišić.

Zaposlenik Javne zdravstvene ustanove i poslanik u Skupštini Brčko distrikta doktor Borislav Đulabić podržao je današnju obustavu rada zaposlenih u Zdravstvenoj stanici Bijela rekavši da su troškovi prevoza radnika poskupili i do 80 odsto te su im se samim tim i primanja smanjila.

„Nisam siguran da ima političke volje da se univerzalni problemi u Distriktu prepoznaju. Na ovaj način treba da se animira politika da se ovi problemi konačno počnu riješavati“, rekao je Đulabić.

Glavna medicinska sestra u Zdravstvenoj stanici Bijela, Renata Domić rekla je da ih do sada niko iz menadžmenta JZU „Zdravstevni centar Brčko“ nije kontaktirao niti saslušao njihove zahtjeve i vidio u kakvim uslovima medicinari rade.

„Očekivali smo da će nas neko pozvati i razgovarati i ovim putem im se zahvaljujem što se niko nije udostojio da nas pita koji su naši problemi. Ti ljudi žive pola kilometra od radnog mjesta i neki koji toče državno gorivo i voze službena auta. Oni ne znaju kako je voziti po magli, snijegu i klizavom terenu do posla, ne znaju kako je čekati u koloni ukoliko dođe do obustave saobraćaja zbog neke nezgode i tražiti alternatvine pravce da bi došli na vrijeme u vrtić po svoje dijete. To niko ne razumije i očigledno niko ne želi sa nama razgovarati“, naglasila je Renata Domić.

Ona je istakla da svaki zaposlenik u ovoj medicinskoj ustanovi samo na troškove prevoza potroši i do 500 KM mjesečno u zavisnosti odakle putuje do posla.

Domić je podsjetila da su za današnju obustavu rada obavješteni uprava JZU, gradonačelnik Brčko distrikta i mediji, te da je ona obavljena u skladu sa Zakonom i da će se nastaviti svaki radni dan do 3. marta ove godine do kada je dat rok menadžmentu da se njihovi zahtjeve ispune.

Podršku današnjoj obustavi rada medicinskih radnika u Bijeloj dali su i kolege iz područne Ambulante u Brci, kao i brojni mještani ovog sela.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img