Zajedničko saopštenje šefa Policije Brčko distrikta i Glavnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH

Pošast koja je zahvatila čitav svijet u vidu pandemije virusa COVID-19, nije zaobišla Bosnu i Hercegovinu i zajednicu u kojoj živimo.

Svi zajedno kao stanovništvo Distrikta ušli smo u treću sedmicu provođenja intenzivnih mjera u cilju sprečavanja širenja ove bolesti. U periodu iza nas donesene su značajne naredbe i odluke čije je provođenje, van svake sumnje, bilo ključno u očuvanju zdravlja i života stanovništva. Međutim, zbog prirode opasnosti koja prijeti, svjesni smo da u slučaju nepridržavanja propisa ili donesenih naredbi, makar to bili pojedinačni slučajevi, trenutno stanje koje je zadovoljavajuće može izmaći kontroli velikom progresijom. Upravo je to razlog, zbog kojeg danonoćno rade zdravstveni radnici, Odjeljenje za javnu bezbjednost, Crveni krst/križ, te Inspektorat i Policija koji zajedno sa postupajućim tužiocima provode mjere iz svoje nadležnosti na beskompromisnom procesuiranju neodgovornih pojedinaca, kako u krivičnom tako i u prekršajnom postupku.

Okolnosti pandemije u kojoj smo se našli, bilo kao stanovništvo, ili pripadnici organa i institucija vlasti, civilnog društva, političkih subjekata, vjerskih zajednica ili po bilo kom drugom osnovu, veoma su osjetljive i svako nesnalaženje ili neodgovorno ponašanje može ugroziti zdravlje i živote ljudi ili narušiti bezbjednost u Distriktu. U tom smislu, presudan značaj imaju nadležna odjeljenja i službe u Vladi Brčko distrikta BiH, ustanove, institucije i Crveni krst/križ.

Nastojanje pojedinaca i pravnih subjekata koji su prepoznali potrebu da se u granicama svojih mogućnosti uključe u aktivnosti zaštite zdravlja i života stanovništva su dokaz društvene odgovornosti u ovakvoj situaciji i za svaku su pohvalu. Međutim, kako bi se izbjegao rizik postupanja koje bi eventualno moglo biti u suprotnosti sa zdravstvenim propisima za vrijeme pandemije, pozivamo sve koji na ovakav način žele pomoći da svoje aktivnosti prijave Odjeljenju za javnu bezbjednost koje će zajedno sa Crvenim krstom/križom izvršiti neophodnu koordinaciju.

Neupitno je da zdravlje i živote stanovništva možemo sačuvati jedino ako svi zajedno, bez razlike, poštujemo mjere i naredbe koje je naložio Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH, a da pojedince koji cjelokupan trud zajednice ne poštuju procesuiramo na zakonom predviđen način. U tom pogledu, koristimo priliku da se zahvalimo svim stanovnicima Distrikta koji u najvećem broju poštuju donesene mjere za područje Brčko distrikta BiH i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, zatim građanima koji su u dosadašnjem periodu ostvarili saradnju sa Policijom i Tužilaštvom i pozivamo sve da informacije o neodgovornim ponašanjima i ubuduće ustupaju policijskim službenicima neposredno na terenu ili telefonskim pozivom na 122.

Glavni tužilac Tužilaštva
Brčko distrikta BiH Brčko distrikta BiH

Šef Policije

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime