spot_img
spot_img

Zabranjena riječ i u Brčkom: Kovićeva besjeda istovremeno emitovana u 15 gradova širom Srpske

spot_img
spot_img

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је вечерас да се забраном уласка у БиХ универзитетском професору из Београда Милошу Ковићу покушава промијенити и ревидирати историја и забранити оно за шта би требала да вриједи апсолутна слобода, а то је слобода мисли.

Милић је, након онлајн предавања професора Ковића, новинарима изјавио да свако има слободу да размишља својом главом и да је ово предавање доказ да се слобода мисли не може зауставити јер постоје начини да се чује и мисао и ријеч.

Према Милићевим ријечима, иако се вјеровало да је имплементацијом свих норми које се примјењују у западном свијету, као што је Европска конвенција о заштити људских права, искоријењено кривично дјело вербалног деликта са ових простора, то ипак није случај.

Начелник општине Пелагићево Славко Тешић, који је присуствовао вечерашњем преносу онлајн предавања Ковића у Брчком, сматра да је забрана уласка овом професору у БиХ удар на српски народ и слободу мишљења у БиХ и да то показује да БиХ није функционална.

Он је рекао да сарајевске институције оваквим поступцима показују да БиХ није демократска земља, те да то мора наићи на отпор из Републике Српске и да се једном мора рећи “стоп прогањању Срба”.

Члан Конзервативног клуба Брчко Милош Суботић рекао је да је вечерашње онлајн предавање професора Ковића доказ да се његова ријеч чује гласније него икада, да је забрана његовог уласка у БиХ апсолутно бесмислена и да то што он не може прећи Дрину не значи да његова ријеч не може да се чује у Републици Српској.

Суботић је истакао да је овим предавања, које је преношено у 15 градова и општина, показано јединство и уједињење широм Републике Српске и да је послата порука да је професор Ковић “у нашој отаџбини свој на своме”.

– Чини се да у БиХ постоји списак људи који су непожељни, да ли због онога што мисле или говоре, нејасно је. Уколико уводимо вербални деликт и деликт мишљења то је огроман проблем за ову земљу. Ако је професор Ковић, неко ко је историчар, интелектуалац и оксфордски ђак, опасност по уставни поредак, онда БиХ има озбиљних проблема за које не знамо – рекао је Суботић новинарима уочи Ковићевог онлајн предавања.

Професор Ковић истакао је да је дирнут пажњом и подршком студената и младих људи Републике Српске, који су све сами организовали и позвали професора коме је забрањено да им се обрати у амфитеатру, да одржи јавно предавање пред публиком у 15 градова.

– Они који забрањују слободу мисли и говора никада у историји нису били побједници. То је увек знак слабости и беспомоћности. И ово што се догодило видим као знак ситне пакости “политичког Сарајева”, јер се дијалог, размена и кретање идеја не могу спријечити – рекао је Ковић.

Према Ковићевим ријечима, посао историчара је да трага за истином и зато он не смије да се обазире на било какве притиске, нити на амбиције судских трибунала и безбједносних агенција да пишу историју српског народа.

Ковић истиче да се истина не може зауставити, да се може привремено сакрити, али да ће на крају увијек доћи по своје.

– Човјек може да промени много тога, па и свој идентитет, али не може да промијени прошлост. То му, једноставно, није дато. Жао ми је ако сам свједочећи истину, онако како је ја видим, повредио танана осећања полицијских службеника у Сарајеву. Разумем да они морају да раде свој посао. Али и ја морам да поштујем свој позив – рекао је Ковић.

Онлајн предавање преношено је у Брчком у Културно-административном центру “Патријарх српски Павле” у организацији Конзервативног клуба.

Гранична полиција БиХ забранила је 12. марта улазак у БиХ професору Милошу Ковићу уз образложење да “представља пријетњу по безбједност БиХ”.

Професору Ковићу забрањен је улазак у БиХ по одлуци Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img