spot_img

Влада усвојила план уписа ученика у средње школе

Published:

Влада Брчко дистрикта БиХ усвојила је на 33. редовном засједању Приједлог одлуке о броју ученика за упис у средње школе Брчко дистрикта БиХ за школску 2018/2019. годину.

“У четири средње школе у Брчком план је да се упишу 43 одјељења која би бројала по 20 ученика, што је укупно око 860 ученика”, истакао је шеф Одјељења за образовање Сенад Османовић.

Ријеч је о 4 одјељења општег смјера гимназије и по једно друштвено-језичког и рачунарско-информатичког смјера.

У Економској школи планирано је 11 одјељења и то: 1 Економски техничар, 1 Банкарски техничар, 1 Комерцијални техничар, 2 Пословно-правни техничар, 1 Економски техничар – Пословна информатика, 1 Царински техничар, 1 Трговац – продавач, 1 Туристички техничар, 1 Конобар и 1 одјељење Кувара.

Када је у питању Техничка школа планиран је упис 15 одјељења и то за сљедећа звања: 1 Машински техничар за компјутерско конструисање, 1 Ауто-механичар, 1 Инсталатер, 1 Бравар/варилац, 1 Обрађивач метала резањем, 1 Електротехничар рачунарства, 1 Електротехничар, 1 Техничар за мехатронику, 1 Електричар, 1 Ауто-електричар, 1 Грађевински техничар, 1 Геодетски техничар, 1 Техничар друмског саобраћаја, 1 Возач моторних возила и 1 Текстилни техничар.

У Пољопривредној и медицинској школи биће уписано 11 одјељења: 2 Пољопривредни техничар, 1 Ветеринарски техничар, 1 Прехрамбени техничар, 1 Месар, 1 Цвјећар-Вртлар, 1 Фармацеутски техничар, 2 Медицински техничар, 1 Еколошки техничар и 1 Фризер.

“Из основних школа излази нешто више од 700 ученика. Сваке године из других општина у нашем граду у средње школе се упише око 120 ученика, а постоје и они који понављају разреде. Обезбиједили смо услове да ниједан ученик нема проблема са уписом”, истакао је Османовић. Он је додао да је ове године већи број основаца који завршавају школу, тако да ће бити уписано више одјељења у средњим школама.

“У Брчком од прошле године нема смањивања броја ученика. Првачића ће бити више него прошле године тако да с те стране можемо бити задовољни. Приликом израде плана уписа консултовали смо и Синдикат и Удружење послодаваца и ово што је Влада данас усвојила је на један начин и израз њихових жеља”, додао је Османовић.

На данашњој сједници Владе одобрен је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о управном поступку Брчко дистрикта БиХ. Влада је подржала амандмане на приједлог Закона о заштити лица која пријављују корупцију, на приједлог посланика у Скупштини Брчко дистрикта БиХ Зијада Нишића. Усвојено је и неколико правилника који су проистекли из измјена и допуна Закона о инвестиционим фондовима.

Чланови Владе усвојили су измјене и допуне Акционог плана за побољшање положаја жена и унапређење родне равноправности у Брчко дистрикту БиХ за период 2018–2020. година. Усвојен је Извјештај Централне пописне комисије о извршеном попису сталних средстава, ситног инвентара, свих врста залиха материјала и робе, стања новчаних средстава, потраживања и обавеза на дан 31. 12. 2017. године те Одлука о именовању Комисије за јавно-приватно партнерство.

 

 

 

 

(nula49.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img